Connect with us

Social

2 milioane de romi din Romania, indemnati sa-si recunoasca etnia. In 2050, vor fi 40% din populatie

Published

on

Declarati-va identitatea. Iata ce-i indeamna pe rromi cea mai mare organizatie din etnia lor. Romani Criss le atrage atentia familiilor de romi ca unde sunt multi puterea creste si doar asa pot fi rezolvate problemele comunitatii.
Peste 500.000 de rromi au fost inregistrati la ultimul recensamant. Neoficial, organizatiile neguvernamentale sustin ca numarul ar trece de doua milioane.
La recensamantul din 2002 doar 25% dintre rromi si-au recunoscut identitatea.
Restul, de teama ca ar putea fi marginalizati, ca ar plati in plus anumite taxe sau pur si simplu ca in buletin le va fi mentionata etnia au preferat sa spuna ca sunt romani.
Ca sa le schimbe mentalitatea, Romani Criss a hotarat sa initieze o campanie.
Avantajele ar fi urmatoarele: atragerea de fonduri europene pentru comunitati, mai multa putere si un cuvant de spus atunci cand se fac propuneri legislative sau strategii guvernamentale. ?i exemplele pot continua.
Ar mai fi un avantaj: foarte multi rromi nici nu figureaza inca in acte.
Statisticile oficiale arata ca in 30 de ani numarul romilor s-a dublat, depasind 500.000. De curand, Directorul Centrului de Cercetari Demografice al Academiei Romane a declarat ca o romanca naste in medie 1,3 copii, in timp ce o femeie de etnie roma trei copii. Asta ar insemna ca in 2050 numarul rromilor ar putea ajunge la aproape 40% din populatia Romaniei.
Situatii in care apar discrepante majore intre numarul real si cel inregistrat la recensamintele oficiale exista si in alte tari europene, cum ar fi Bulgaria, Ungaria sau Cehia.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015