Connect with us

Social

A murit Nicolae Gheorghe

Published

on

Cel care a pus bazele primelor organizatii ale romilor din Romania si a reformat miscarea internationala a romilor, s-a stins din viata la doar 65 de ani, rapus de o boala incurabila.
Sociologul Nicolae Gheorghe s-a nascut intr-o familie saraca de romi in localitatea Rosiorii de Vede, pe 12 noiembrie 1946.
A terminat Facultatea de Sociologie ca sef de promotie. In perioada comunista, a lucrat la Centrul de Cercetari Sociologice, unde a facut o serie de studii despre comunitatile traditionale de romi. In 1974, Nicolae Gheorghe a fost primul sociolog care a dezvoltat conceptul de integrare sociala a romilor. Dupa revolutie, s-a implicat activ in apararea drepturilor romilor, fiind cel care a format citeva sute de tineri intelectuali romi, care se bucura acum de recunoasterea in strainatate. Nicolae Gheorghe a primit in 1992 premiul pentru drepturile omului din partea statului francez si cel al Uniunii Europene, in 1997. Incepind cu anul 1999, Nicolae Gheorghe a urmat o cariera diplomatica pe linga Inaltul Comisar pentru Minoritati Nationale al OSCE (Organizatia pentru Securitatea si Cooperare in Europa).
” A murit Martin Luther King (activist politic american, cunoscut ca luptator pentru drepturile persoanelor de culoare din SUA – n.r.) al romilor. Nicolae Gheorghe a fost un om cu o educatie aleasa, care avea o inteligenta incredibila. S-a ocupat cu pasiune de integrarea sociala a romilor si de rezolvarea problemelor acestora. Moartea lui reprezinta o mare pierdere pentru romi din Romania si din lume”, a declarat senatorul Damian Draghici.

Liderul romilor Nicolae Gheorghe, inmormintare cu fast

Nicolae Gheorghe a fost condus pe ultimul drum intr-o masina acoperita cu steagul romilor. Intreaga comunitate este in doliu dupa decesul celui care le-a reprezentat drepturile. La inmormintare au venit si reprezentanti ai romilor de la mii de kilometrii distanta.
Cei care l-au avut drept mentor pe Nicolae Gheorghe au purtat la eveniment tricouri cu poza lui si un mesaj:
Pakivalo EL COMANDANTE
Victor N Bogdan

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015