Social
ANM: Vremea se menţine caldă pentru această perioadă a anului în mai multe regiuni din ţară

Published
o lună agoon

Vremea va deveni deosebit de caldă pentru această perioadă a anului în mai multe regiuni din ţară, unde temperaturile maxime diurne vor urca până la 9 grade Celsius, în timp ce probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată după data de 21 decembrie, dar şi în jurul datei de 16 decembrie, arată prognoza emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru 15 – 27 decembrie 2020.
În Banat, vremea va deveni deosebit de caldă pentru această perioadă, după primele două zile ale intervalului de prognoză, astfel încât media regională a temperaturilor maxime va creşte, de la 6 grade la început, până la aproximativ 8 grade Celsius în intervalul 16 – 21 decembrie. Apoi valorile termice vor marca o uşoară scădere, spre 5 – 6 grade la finalul celei de-a doua săptămâni. Regimul termic nocturn se va menţine relativ constant pe aproape tot parcursul intervalului şi se va concretiza prin valori medii ale temperaturilor minime de aproximativ 2 grade în primele două nopţi, apoi de 0 – 1 grad Celsius. Probabilitatea pentru precipitaţii va creşte după data de 21 decembrie, dar ploi slabe se mai pot semnala şi în jurul datei de 16 decembrie.
În Crişana, în intervalul 16 – 21 decembrie vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioadă, iar media temperaturilor maxime se va situa în jurul valorii de 8 grade Celsius. În primele două zile şi, din nou, spre finalul celei de a doua săptămâni, media maximelor va fi uşor mai scăzută, de 4 – 5 grade. Media valorilor termice nocturne se va încadra, în general, între minus 1 şi 2 grade, cu cele mai ridicate valori la începutul intervalului şi cele mai scăzute la sfârşitul acestuia. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată după data de 21 decembrie, dar şi în jurul datei de 16 decembrie vor fi posibile ploi slabe, pe arii restrânse.
În zona Transilvaniei, regimul termic diurn va caracteriza, în general, o vreme mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă a anului şi nu va avea variaţii semnificative pe parcursul celor două săptămâni ale intervalului de prognoză. Astfel, media temperaturilor maxime va fi de 4 – 6 grade Celsius, cu o tendinţă de uşoară scădere, spre norma de aproximativ 2 grade a perioadei, în ultimele zile din cea de-a doua săptămână. Temperaturile nocturne vor fi predominant negative, situate în jurul unei valori medii regionale de minus 3 – minus 2 grade, exceptând primele două nopţi, când această medie va fi uşor pozitivă, de 1 – 2 grade Celsius. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată după 21 decembrie şi, posibil, în jurul datei de 16 decembrie.
Pentru Maramureş, meteorologii estimează o vreme relativ caldă pentru această dată la începutul şi sfârşitul intervalului de prognoză, când vor fi temperaturi maxime în jurul a 4 grade Celsius, în medie, dar va deveni deosebit de caldă pentru această perioadă în intervalul 16 – 21 decembrie, când se va înregistra o valoare medie a maximelor diurne de 6 – 7 grade Celsius. Temperaturile nocturne vor fi cuprinse, în medie, între -2 şi 2 grade, cu cele mai ridicate valori la începutul intervalului de prognoză şi cele mai scăzute la sfârşit. Vor fi posibile precipitaţii slabe în jurul datei de 16 decembrie, iar după 21 decembrie
probabilitatea pentru precipitaţii pe arii mai extinse şi mai însemnate cantitativ va fi în creştere.
În regiunea Moldovei, în general, pe parcursul întregului interval de prognoză, media temperaturilor maxime va fi apropiată de cea normală specifică perioadei de referinţă, aceasta urmând a se încadra între 2 şi 5 grade Celsius, cu cele mai mici valori în intervalul 16-20 decembrie şi din nou spre finalul celei de a doua săptămâni. Regimul termic nocturn nu va avea variaţii semnificative, astfel minimele vor fi cuprinse în medie între minus 2 şi 1 grad (peste normele climatologice), cu posibilitatea unor valori mai scăzute (şi sub minus 4 grade) în nopţile din perioada 22-25 decembrie. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, slabe cantitativ, va fi în creştere în intervalul 20-27 decembrie, dar burniţă şi ploi slabe se pot semnala, trecător, şi în prima săptămână de prognoză.
În Dobrogea, în mare parte a intervalului de prognoză, regimul termic (atât cel diurn, cât şi cel nocturn) se va situa peste mediile climatologice specifice perioadei şi va caracteriza o vreme caldă. Astfel, media maximelor va fi cuprinsă între 5 şi 8 grade Celsius, cu cele mai mici valori în intervalul 16-19 decembrie, iar cea a minimelor se va încadra între 2 şi 4 grade, cu posibilitatea unor valori mai scăzute (şi sub 0 grade) în nopţile din perioada 22-25 decembrie. Ploi slabe se vor semnala în prima zi a intervalului, dar temporar şi în perioada 19-27 decembrie, în timp ce în restul intervalului, trecător, este posibil sa apară burniţa.
Zona Munteniei va fi caracterizată în primele două zile de o vreme caldă, cu o medie regională a maximelor de 7 – 8 grade Celsius, urmând ca în perioada 16-19 decembrie aceasta să scadă spre valori de 4 – 5 grade Celsius, în timp ce cea de a doua săptămână va fi caracterizată de temperaturi diurne medii, relativ constante, în jurul a 5 – 6 grade Celsius. Regimul termic nocturn nu va avea variaţii semnificative, astfel minimele vor fi cuprinse în medie între minus 2 şi 2 grade (peste normele climatologice), cu posibilitatea unor valori mai scăzute (şi sub -4 grade) în nopţile din perioada 23-27 decembrie. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, slabe cantitativ, va fi în creştere în intervalul 20-27 decembrie, dar burniţă şi ploi slabe se pot semnala, trecător, şi în prima săptămână de prognoză.
În Oltenia, primele două zile vor caracteriza o vreme caldă, cu o medie regională a maximelor de 7 – 9 grade Celsius, urmând ca în perioada 16-20 decembrie aceasta să scadă spre valori în jurul a 4 grade celsius, în timp ce cea de-a doua săptămână va fi caracterizată de temperaturi diurne medii, relativ constante, în jurul a 5 – 6 grade Celsius. Regimul termic nocturn nu va avea variaţii semnificative, astfel minimele vor fi cuprinse în medie între -1 şi 1 grad (peste normele climatologice), cu posibilitatea unor valori mai scăzute (şi sub minus 3 grade) în nopţile din perioada 23-27 decembrie. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, slabe cantitativ, va fi în creştere în intervalul 20-27 decembrie, dar burniţă şi ploi slabe se pot semnala, trecător, şi în prima săptămână de prognoză.
La munte, prima săptămână va fi caracterizată de o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, cu o medie a temperaturilor maxime cuprinsă între 1 şi 4 grade şi cea a minimelor între minus 4 şi 2 grade Celsius. Ulterior, pe parcursul celei de a doua săptămâni, va avea loc un proces de răcire treptată, astfel încât valorile diurne vor scădea spre medii de minus 2 – 0 grade, iar cele noctune spre medii de minus 6 – minus 4 grade Celsius. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, în general slabe cantitativ, va fi în creştere în intervalul 21 – 27 decembrie Celsius.
Similare
Articole recente
- GCS: 2.719 de cazuri noi de COVID-19. Teste efectuate în ultimele 24 de ore – 21.410
- Din viața romilor – 23.01.2021
- Pfizer a redus la jumătate livrările de vaccinuri pentru unele state europene, inclusiv pentru România
- Ministerul Educaţiei: Se micşorează numărul elevilor în clasele de început de ciclu în învăţământul liceal. 530 de milioane de lei pentru bursele şcolare
- ANOFM: Aproape 236.000 de şomeri şi-au găsit locuri de muncă anul trecut

GCS: 2.719 de cazuri noi de COVID-19. Teste efectuate în ultimele 24 de ore – 21.410

Din viața romilor – 23.01.2021

Pfizer a redus la jumătate livrările de vaccinuri pentru unele state europene, inclusiv pentru România

Ministerul Educaţiei: Se micşorează numărul elevilor în clasele de început de ciclu în învăţământul liceal. 530 de milioane de lei pentru bursele şcolare

ANOFM: Aproape 236.000 de şomeri şi-au găsit locuri de muncă anul trecut

Recomandările scrise vizând apartenenţa la etnia romă pentru anul şcolar 2021 – 2022 se eliberează până pe 29 ianuarie!

Deputatul minorităţii rome Cătălin Zamfir Manea este alături de romii rămași fără case în urma incendiului din Miercurea Ciuc

Legea privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea antiţigănismului, promulgată

FRDS: Nouă rundă de finanţare în cadrul apelului de proiecte „Creşterea incluziunii şi abilitarea romilor”

Sfântul Apostol, întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan

Din viața romilor – 23.01.2021

Din viața romilor – 16.01.2021

Din viața romilor – 09.01.2021

Din viața romilor – 19.12.2020
