Connect with us

Programe

ANR implementează proiecte pentru soluționarea problemei actelor de proprietate

Published

on

16 contracte de finanţare au fost semnate recent între Agenţia Naţională pentru Romi şi câteva ONG-uri care apără drepturile minoritarilor romi. Programul” Anul participării şi responsabilizării cetăţenilor”, lansat anul trecut de Agenţia Naţională pentru Romi, vizează implicarea autorităţilor locale în implementarea politicilor publice care se adresează persoanelor de etnie romă.

anr-implementeaza-proiecte-pentru-solu-ionarea-problemei-actelor-de-proprietate-534-1
DANIEL VASILE, președintele Agenției Naționale pentru Romi: „Dacă nu ai act de proprietate, nu poţi să ai nici act de identitate. Legislaţia din România te condiţionează în obţinerea actului de identitate de dovada locuinţei, a unei proprietăţi. Dacă nu ai act de identitate, nu poţi beneficia de ajutor social, servicii de sănătate, ocuparea forţei de muncă… dacă te îmbolnăveşti, e foarte greu să dovedeşti că eşti cetăţean român, pentru că dovada cetăţeniei se face cu actul de identitate.

Anul acesta, am deschis linia de finanţare, posibilitatea accesării de fonduri de la bugetul de stat pentru rezolvarea acestei probleme, dar nu numai, am semnat azi 16 contracte, am finanţat ONG-uri care dezvoltă, pe lângă programul de punere în legalitate a locuinţelor, a proprietăţilor rome  şi măsuri în domeniul educaţiei, sănătăţii, consilierii pentru integrarea pe piaţa forţei de muncă.”

Până pe data de 27 noiembrie 2015, ONG-urile care au câştigat runda aceasta linia de finanţare sunt obligate să implementeze activităţile solicitate prin cererea de finanţare. Unele se concentrează doar pe soluţionarea actelor de proprietate, în timp ce altele dezvoltă punerea în legalitate a aşezărilor din comunitatea romă, precum şi măsuri în domeniul educaţiei şi sănătăţii.

PETRU ZELARIU, președinte PRPE Mureș: „ONG-urile au o mare responsabilitate, încercăm să schimbăm viaţa membrilor din comunităţile de romi. Am încercat să maximizăm numărul beneficiarilor, speram că până în 27 noiembrie să obţinem extrasele de carte funciară, prin care familiile de romi să şi poată obţină actele de identitate, contractele de utilităţi, pentru că nu au, practic încercăm să le schimbăm viaţa în bine.”

La nivelul întregii ţări, lipsa actelor de proprietate generează o mulţime de alte dificultăţi:

VALENTIN PEPENEL, președinte PRPE Timiș: „În situaţia de faţa ei nu pot să îşi scoată un act de identitate, apelează la rude, mulţi romi îşi fac acte provizorii şi în fiecare an îşi schimbă buletinul. Cu actele provizorii nu se pot angaja… lipsa actelor de proprietate generează alte probleme care să ducă la o îmbunătăţire a vieţii lor.”

 

Programul este finanţat de către bugetul de stat.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015