Connect with us

Eveniment

Arhiva Digitală Romă – RomArchive, primul proiect de anvergură internaţională ce oferă o perspectivă inovatoare asupra a ce înseamnă arta şi cultura, istoria şi identitatea rome, lansată la Bucureşti

Avatar

Published

on

Arhiva Digitală Romă – RomArchive, primul proiect de anvergură internaţională ce oferă o perspectivă inovatoare asupra a ce înseamnă arta şi cultura, istoria şi identitatea rome, prezentate de romi în cooperare cu neromi, a fost lansată joi, în cadrul unui eveniment desfăşurat la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti.

Preşedinta Consiliului Consultativ RomArchive, Nicoleta Biţu, a declarat că arhiva este o colecţie de producţii culturale şi artistice ale romilor, o platformă „în care înveţi să fii un alt fel de rom”.

Iniţiată şi condusă de două persoane din Germania, Franziska Sauerbrey şi Isabel Raabe, RomArchive a fost creată şi dezvoltată între 2015 şi 2018 de un grup divers alcătuit din peste 150 de curatori, artişti, personalităţi din lumea universitară şi activişti din 15 ţări din Europa şi din afara continentului, majoritatea lor romi, cu sprijin financiar oferit de Fundaţia Culturală a Republicii Federale Germania şi alţi parteneri, a precizat preşedinta Consiliului Consultativ RomArchive.

Isabel Raabe, fondatoare şi directoare RomArchive, a afirmat că arhiva este un proiect realizat în premieră, reprezentând un „moment istoric”.

RomArchive face vizibile arta şi cultura romilor şi ilustrează contribuţia acestora la istoria culturii europene.

Arhiva este structurată în secţiuni dedicate dansului, filmului, literaturii, teatrului şi dramaturgiei, artelor vizuale şi în secţiuni tematice şi interdisciplinare precum flamenco, politicile fotografiei, mişcarea pentru drepturi civile a comunităţii rome, persecutarea membrilor comunităţii rome sub regimul nazist, reflectând eterogenitatea diverselor identităţii naţionale şi culturale rome.

Evenimentul de lansare de la Bucureşti, parte a unei serii mai ample de manifestări în întreaga Europă, s-a concentrat pe ultima secţiune, intitulată „Vocile victimelor”, şi pe componenta muzicală a arhivei.

În încheiere a fost prezentat spectacolul de teatru „Kali Tras” („Frica neagră”), producţie a Companiei de teatru Giuvlipen, cu o adaptare şi o regie semnate de Mihai Lukas, dramatizare liberă după romanul „Cu moartea-n ochi” de Valerică Stănescu.

Din distribuţie fac parte actorii Zita Moldovan, Mihaela Drăgan, Claudiu Dumitru, Ninel Petrache şi Mircea Dragoman.

Spectacolul face parte din proiectul „Teatrul rom nu e nomad: Memoria Transnistriei”.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015