Connect with us

Cultura

Bronisława Wajs “Păpuşa”, cea mai cunoscută poetă romani

Partida Romilor

Published

on

Născută la 30 mai 1910, la Lublin în Polonia, Bronisława Wajs, cunoscută sub numele de Păpuşa, a fost unul dintre cei mai valoroşi scriitori ai etniei rome. A crescut într-o familie nomadă de romi în Polonia. ”Tatăl meu provenea din neamul Warmiak, iar mama din ţigani din Galicia. Nu îmi aminteasc prea bine de tatăl meu, care a murit în Siberia, pe când eu eram mică. Am fost singură la părinţi.”, spunea Păpuşa.

A învăţat să citească şi să scrie la 12 ani, oferind copiilor care mergeau la şcoală diferite lucruri, cerându-le în schimb să o înveţe să scrie litere. „Lângă noi locuia un negustor evreu. Am furat o găină şi i-am oferit-o, cerându-i în schimb să mă înveţe să citesc.”, îşi aminteşte Păpuşa. Atunci când era prinsă de tatăl său vitreg citind, de cele mai multe ori, era bătută iar cărţile sale distruse.

A fost căsătorită de familie la 15 ani cu un bărbat mult mai în vârstă, pe nume Dionizy Wajs, care cânta la harpă. Foarte nefericită în căsătorie, a început să cânte, fiind acompaniată la harpă de către soţul său. Curând Bronislawa a început să compună propriile sale melodii, având ca sursă de inspiraţie cântecele tradiţionale rome.

În 1949 Păpuşa a fost descoperită de către poetul polonez Jerzy Ficowscki care i-a recunoscut imediat talentul imens. Majoritatea poeziilor scrise de Bronisława Wajs au ca temă comună „Nostos”(termenul grecesc pentru întoarcerea acasă), o temă des abordată în poezia romă. Termenul desemnează totodată şi dorinţa romilor de a pleca la drum. Bronislawa a publicat o serie de poeme în revista „Problemy”, dar şi un interviu realizat de poetul polonez Julian Tuwin. Este momentul în care Păpuşa devine cunoscută publicului. În anul 1956 a publicat primul său volum de poezii intitulat „Cântecele Păpuşei”.

Alături de poeme a fost publicat şi un mic dicţionar roma-polonez, fapt care a atras reproşul comunităţii roma, care a văzut în acest dicţionar drept o trădare a culturii, tradiţiilor şi obiceiurilor rome, prin dezvăluirea lor către gadjos (gagi).

În anul 1962 Păpuşa devine membră a Uniunii Scriitorilor din Polonia, iar poeziile sale sunt traduse în germană, franceză, engleză, spaniolă, suedeză şi italiană. Alături de „Cântecele Păpuşei” apărută în 1956, a mai publicat: „Cântece spuse”, Łódź 1973 şi post-mortem „O pădure, părintele meu”, Varşovia 1990.

Volumele sale sunt recompensate cu numeroase premii, printre care: Lubuska Culture Award (1958), „Nadodrze” Award (1978), Gorzów Award (1978).

Păpuşa a locuit într-o casă din oraşul polonez Gorzów Wielkopolski, pe strada Kosynierów Gdyńskich, une autorităţiile au dezvelit o placă memorială, care să amintească de personalitatea poetei. Bronisława Wajs a murit pe 8 februarie 1987, la Inowrocław, Polonia.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015