Connect with us

Remember

Cum ii ajuta francezii din Lyon pe rromii din Bihor

Published

on

In cartierul de rromi din satul Tinca, printre baraci cu acoperisuri peticite, s-a ridicat un centru multifunctional, finantat de o mare companie din Lyon (Franta).

Confruntandu-se cu prezenta din ce in ce mai vizibila a rromilor romani pe strazile sale, administratia celui de-al treilea oras ca marime din Franta a decis in anul 2011, sa se implice in viata satului cu o populatie de 7.500 de oameni, multi dintre ei rromi.

In Romania exista, potrivit celui mai recent recensamant, 600.000 de rromi. Cifra avansata de ONG-uri este insa mult mai mare, ajungand la doua milioane de rromi. Multi dintre acestia sufera din cauza lipsei de acces la sistemul sanitar sau la educatie.

In Tinca locuiesc 1.500 de rromi care nu fac exceptie de la regula. Majoritatea nu are apa curenta si numai cinci dintre ei sunt angajati cu forme legale.

Centrul multifunctional finantat de municipalitatea din Lyon incearca remedierea acestor probleme. Cladirea are 300 metri patrati, are grupuri sanitare cu dusuri si doua sali unde sunt organizate cursuri de formare profesionala.

„Nici nu putea exista ceva mai bun pentru copiii din comunitate. Aici pot invata sa vorbeasca limba romana, sa tina in mana un stilou, sa manance cum trebuie”, spune Ludovic Teglas, unul dintre liderii rromi din localitate si viitor administrator al centrului.

Investitia in centrul multifunctional s-a ridicat la 300.000 de euro, constructia a durat trei ani si, prin intermediul lui, aproximativ 60 de locuinte au fost conectate la reteaua electrica.

Primaria din Tinca a pus la dispozitie terenul si a promis ca va racorda tot cartierul la reteaua de canalizare. Cu toate acestea, autoritatile judetului Bihor nu au prevazut un buget suplimentar pentru acest centru sau pentru dezvoltarea comunitatii de rromi din Tinca.

„Facem si noi ce putem, din fondurile limitate pe care le avem”, a declarat, pentru AFP, primarul din Tinca, Teodor Coste.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015