Connect with us

Asul de trefla

Denumirea de „sinti”, origini şi răspândire

Avatar

Published

on

Sinti este numele generic dat populaţiei de romi. Sinti este numele generic dat populaţiei de ţigani din Europa Centrală, în vreme ce în Franţa aceiaşi romi sunt numiţi manouch. Limba pe care o vorbesc ei este, de fapt, o îmbinare de sinti şi manouch, şi derivă din acelaşi idiom rom, cu influenţe germanice.

Originile termenului sinti nu sunt cunoscute, deşi se pare că acesta a fost folosit încă din secolul al XVIII-lea. Există opinii care susţin că termenul ar proveni din limba germană, derivat din Sindhi – care denumeşte o populaţie din Asia de Sud.

Istoricii susţin că populaţia sinti a sosit în Germania, respectiv Austria, cam pe la sfârşitul Evului Mediu.

Unul dintre cei mai cunoscuţi reprezentanţi ai comunităţii sinti poate fi considerat fără niciun dubiu chitaristul şi compozitorul Django Reinhardt, care – împreună cu violonistul Stéphane Grappelli – a făcut celebru stilul muzical gipsy jazz.

Sursa: Talida Stănică, „Kestiuni rome. O incursiune în cultura, istoria și tradițiile romilor”, București, 2014

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015