Connect with us

Asul de trefla

Despre familia romă, cu respect

Avatar

Published

on

În familiile rome, femeia devine tot mai importantă, odată cu trecerea anilor. Ajunsă la o vârstă matură, după ce va fi procreat, aceasta conduce întreaga familie, cu excepţia soţului, pentru că familia romă tradiţională a rămas de-a lungul anilor una de tip patriarhal.

În cultura romă în general, dar mai ales în cea de tip tradiţional, binele familiei ocupă un loc foarte important, chiar mai important decât cel al membrilor acesteia. De aceea, căsătoria este nu atât o legătură amoroasă oficializată, cât o alianţă între familia mirelui şi cea a miresei.

În familiile de romi tradiţionali arareori se întâmplă să se ajungă la divorţ; pentru că bărbatul şi femeia căsătoriţi legal nu sunt în totalitate independenţi de restul familiei. Cei doi sunt atent supravegheaţi de maturii celor două familii, astfel încât niciunul dintre ei să nu calce strâmb. Dacă totuşi se întâmplă să se ajungă la certuri sau la înşelăciune, judecata romă este calea cea mai scurtă şi mai indicată de a căuta dreptatea. Adică în interiorul comunităţii.

Sursa: Talida Stănică, „Kestiuni rome. O incursiune în cultura, istoria și tradițiile romilor”, București, 2014

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015