Connect with us

Istorie

Despre originile romilor

Avatar

Published

on

În destul de lunga istorie a romilor s-au păstrat prea puţine texte şi documente care să le spună povestea aşa cum a fost ea în realitate. Prin urmare, cercetătorii acestui domeniu se împart încă în mai multe tabere, în funcţie de convingerile fiecăruia. Unii dintre ei susțin încă greșit că romii ar putea fi urmaşi ai vechilor egipteni, de unde şi englezescul “gipsy”, care ar proveni din cuvântul “egyptian”.

Alţi cercetători susţin că, după ce a cucerit India, în anul 1390, Timur cel Şchiop ar fi descoperit un popor de “cingani”, care locuia în provinciile Guzurat şi Tatta. Se pare că, după invazia marelui cuceritor mongol, aproximativ o jumătate de million de “cingani” au fugit în Persia, de unde au migrat apoi în toată lumea.

Cei care sunt de acord cu această variantă despre originea romilor aduc în sprijinul ideii lor vocabularul limbii romani, care seamănă foarte mult cu cel indian. Primele indicii despre legătura acestor două limbi au apărut în anul 1763, şi au fost aprofundate abia la jumătatea secolului următor. Stabilirea cu exactitate a locului de provenienţă a romilor a fost însă foarte anevoioasă din două motive. Primul: nu se cunoaşte dialectul indian vorbit pe vremea când romii părăseau India, pentru a putea fi făcute comparaţiile de rigoare. Al doilea: limba romani de astăzi conţine numeroase elemente străine, împrumutate din dialectele majoritarilor alături de care trăiesc vorbitorii de limba romani.

Cu toate acestea, în deceniul pe care tocmai îl traversăm, a mai apărut o ipoteză, care susţine că stabileşte cu exactitate adevărata origine a romilor. O echipă de cercetători indieni şi estonieni, profesori la Universitatea Cambridge, a examinat peste 10.000 de mostre de ADN aparţinând mai multor grupuri etnice din India.

Dacă până acum mai existau semne de întrebare privind momentul şi punctul plecării romilor spre lumea largă, le-au înlăturat rezultatele cercetărilor acestei echipe de academicieni. În concluzie – aşa cum se ştia deja – se pare că au existat două mari valuri de migraţie a populaţiei rome.

Sursa: Talida Stănică, „Kestiuni rome. O incursiune în cultura, istoria și tradițiile romilor”, București, 2014

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015 Shared By Fancy Text Generator