Connect with us

La zi

DEZBATERE PUBLICĂ LA GALAȚI, PENTRU APĂRAREA DREPTURILOR COPIILOR ROMI

Avatar

Published

on

Cazul de încălcare a drepturilor fundamentale la educaţie şi la identitate ale cetățenilor minorităţii rome din Galați continuă să se afle pe agenda publică a autorităților centrale și locale. De curând, la sediul prefecturii județului Galați, reprezentanții locali ai Asociației Partida Romilor Pro Europa au organizat o dezbatere publică pentru a repune în discuție problemele grave de discriminare cu care se confruntă copiii și părinții de etnie romă în relația cu instituțiile locale.

Reamintim faptul că, în urma sesizărilor reprezentanților locali ai Asociaţiei Partida Romilor”Pro-Europa” Cazul Galați a fost supus atenției  în Camera Deputaților în luna februarie la Palatul Parlamentului. Obiectul audierilor a vizat încălcarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor români care aparţin minorităţii romilor, prin abuzurile survenite în cadrul unei anchete penale privind modul de ocupare al locurilor suplimentare pentru romi din învăţământul liceal de stat din Galați.  

Pentru a prezenta concluziile audierilor din cadrul Comisiei pentru Drepturile Omului din Camera Deputaților, precum și demersurile întreprinse de reprezentanții romilor din structurile centrale ale statului, Asociația Partida Romilor Pro Europa, filiala Galați, cu sprijinul Instituției Prefectului Galați au organizat o dezbatere publică pentru a crea un spațiu public oficial în care comunitatea locală de romi să-și poată transmite mesajul corect către forurile decizionale implicate în acest caz.

La dezbateri au fost invitați să participe atât reprezentanţi ai instituţiilor centrale cât şi ai autorităţilor publice locale, precum şi cadre didactice, părinţi şi reprezentanţi la nivel local ai comunităţilor de romi.

In cadrul dezbaterilor s-a remarcat de asemenea, prezența unor factori de decizie importanți pentru promovarea și apărarea drepturilor minorității rome, precum deputatul minorității rome în Parlamentul României, Daniel Vasile; Dana Varga, consilier de stat pentru problematica romă în cadrul Cancelariei Primului Ministru și Cătălin Manea, vicepreședintele Asociației Partida Romilor Pro Europa.

Concluziile dezbaterillor publice organizate la Galați relevă interesul și preocuparea reprezentanților minorității rome la nivelul cel mai înalt al instituțiilor statului. Este promisiunea făcută viitoarelor generații, copiilor și părinților implicați în acest caz de abuz, că există oameni și instituții care luptă și vor lupta în continuare pentru respectarea și promovarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor români de etnie romă, astfel încât Cazul Galați să nu devină și cazul altor comunități din România. 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015