Connect with us

Eveniment

Dezrobirea Romilor

Published

on

Bucuresti
Partida Romilor a sarbatorit pe 20 februarie comemorarea zilei ”Dezrobirea romilor”
Evenimentul a marcat 157 de ani de la ”Dezrobirea romilor” si are o importanta deosebita pentru comunitatea etniei rome. Cu aceasta ocazie la Palatul Parlamentului a avut loc o dezbatere cu titlul ”Romii- de la statutul de rob la statutul de cetateni europeni” unde s-a vorbit de politica europeana si nationala care mizeaza comunitatile de romi.
”Comisia Europeana chiar a avertizat statele membre UE care au o populatie de etnie roma destul de semnificativa ca trebuie sa aiba in 2013 o politica asumata la nivel guvernamental in ceea ce ii priveste pe romi si ca vor exista chiar si mecanisme de monitorizare in acest sens”, a incheiat presedintele Partidei Romilor, deputatul Nicolae Paun.
Tot cu aceasta ocazie, organizatiile de romi au semnat proclamatia de unire a tuturor romilor din Romania. Comisia parlamentara pentru Drepturilor romilor a organizat o masa rotunda la care au participat reprezentantii de seama a etniei.
De la aceasta festivitate au lipsit autointitulatul rege Florin Cioaba precum si imparatul Iulian.

 

IMG_0010Bacau
Partida Romilor, sucursala Bacau a organizat acest eveniment in Buhusi, Onesti si Comanesti.
”A rulat un film de 45 de minute care a prezentat cum traiau romii inainte de dezrobire si dupa, precum si ascensiunea lor pe scena politica si sociala pana in zilele noastre. Tinerii au fost foarte receptivi si in acelasi timp emotionati de intamplarile care au avut loc, multi dintre ei nu cunosteau evenimentele ce au avut loc acum peste 150 de ani in urma. Totodata tinerilor le-a fost prezentata importanta educatiei si a formarii profesionale si cum pot ajunge sa fie utili societatii in care traiesc. Cu aceasta ocazie Organizatia femeilor a facut un apel catre mame sa se implice in educarea copiilor si sa ii incurajeze sa urmeze cursuri scolare”, a declarat Paustin Balan, lider Partida Romilor.

Alba Iulia
Pentru marcarea acestei zile, Uniunea Democrata a Romilor a organizat la Alba Iulia un eveniment, care a inceput cu un mars pasnic din cartierul Lumea Noua si a continuat cu opriri in fata Primariei si a Prefecturii. La marsul pasnic de comemorare au participat romii din Alba Iulia, Sebes, Rosia Montana, Blaj, Jidvei. Marsul a reprezentat si o actiune de protest, antidiscriminatorie, la afirmatiile consilierului local Rares Buglea, privind sterilizarea femeilor rome. Pe pancardele pe care multi tineri le tineau in mana erau scrise si cateva mesaje antidiscriminatorii: ”Educatie pentru copii nostri!”, ”Suntem ca voi!”, ”Vrem sa muncim!”, ”Ne iubim copiii!”, iar multe doamne si domnisoare purtau tricouri inscriptionate cu urmatorul mesaj: ”Nu vreau sa fiu sterilizata!”
Campia Turzii

Evenimentul istorico-cultural s-a desfasurat in sala de sedinte (Sala Rotunda) din incinta Palatului Cultural ”Ionel Floasin” din municipiul Campia Turzii.

Botosani
Evenimentul a fost marcat printr-un spectacol de dansuri si muzica traditionala roma al elevilor din cadrul Scolii nr. 2 Botosani, Scolii Sfantul Nicolae Botosani, Liceul de Arta Stefan Luchian, Liceul Teoretic Nicolae Iorga si Colegiul Laurian. In acelasi timp, totii profesorii si mediatorii scolari din judet sarbatoresc evenimentul pe plan local organizand spectacole de teatru, muzica, recital de poezie, expozitii.

Iasi
O dezbatere privind problemele romilor, o lansare de carte si o slujba de pomenire,
Toate aceste manifestari au avut loc la Prefectura Iasi pentru a marca cei 157 de ani de la eliberarea din sclavie a romilor din tara noastra.
Initiatorii evenimentului spun ca o astfel de actiune are loc pentru prima data in judetul Iasi iar momentul este unul important pentru comunitatea roma.
”Suntem fericiti ca astazi putem vorbi despre dezrobire, ca a fost recunoscuta si prin lege, ea a fost promulgata in 2011 la initiativa domnului deputat Nicolae Paun. Actiunea este in premiera, pana anul acesta nu s-a comemorat la Iasi dezrobirea romilor decat sporadic, in anumite comunitati sau la anumite scoli unde se studiaza istoria romilor”, a precizat Elena Motas, consilier pentru romi, Prefectura Iasi.

Suceava
La sediul Palatului Administrativ din Suceava, Prefectura Suceava in parteneriat cu Partida Romilor, filiala Suceava a fost organizat un eveniment pentru celebrarea a 157 de ani de la Dezrobirea Romilor din Romania.
La manifestare au fost prezenti subprefectul Constantin Herasim, consultantul pentru problemele romilor din cadrul Prefecturii, Alina Stan, directorul cancelariei prefectului, Cristian Solog presedintele Asociatiei Partida Romilor filiala Suceava, Virgil Pahoata, vicepresedintele Consiliului Judetean, Alexandru Radulescu, precum si reprezentanti ai serviciilor publice, mediatori scolari, mediatori sanitari, lideri ai comunitatii rome.
”Scopul acestei intalniri a fost de a promova istoria, traditiile, valorile si obiceiurile romilor, de a cunoaste mai bine pe cei de langa noi pe care adesea ii privim si tratam in mod diferit, de a le intelege nevoile si parcursul pe care l-au avut de-a lungul istoriei”a spus Alina Stan.
Victor N Bogdan

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015