Connect with us

Social

Elevii romi umiliti in Paris si Caracal. Oltenii au luat exemplul francezilor

Published

on

Primarul unei suburbii a Parisului a refuzat inscrierea la scoala a 13 copii de etnie roma, dar, datorita criticilor, acesta a acceptat ca si copii romii sa participe la cursuri intr-o anexa a scolii. Cei 13 copii romi fac cursuri intr-o anexa a unei scoli din localitatea Ris- Orangis, situata la periferia de sud a Parisului. Primarul localitatii, Stephane Raffalli, a refuzat sa aprobe inscrierea lor in vreo scoala, la inceputul anului scolar. Dupa ce organizatiile pentru drepturile omului au organizat proteste, primarul a acceptat inscrierea copiilor romi, dar acestia participa la cursuri in anexa unei scoli. O solutie catalogata de unele asociatii de profil drept rusinoasa si scandaloasa. Numerosi etnici romi si reprezentanti ai sindicatelor profesorilor au organizat un miting in fata primariei din localitate denuntand constituirea unei clase separate.
Nu la Ris-Oringis ci in Caracal
Conducerea Colegiului National ??Ionita Asan?? si ISJ Olt au fost amendate pentru segregarea scolara a romilor.
Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a stabilit ca micutii romi au fost dezavantajati si tratati in mod umilitor. Cele doua institutii au fost amendate cu cate 2000 lei.
Elevii de etnie roma din clasa IB de la Colegiul mentionat, au fost discriminati prin separarea de ceilalti elevi pe criteriu etnic, dar si prin diferente de tratament, a stabilit CNCD. De exemplu, sala de clasa are un aspect saracacios, spre deosebire de celelalte sali de clasa, destinate elevilor din clasele IA step-by-step si I traditional.
Cazul a iesit la iveala dupa ce trei dintre parinti elevilor romi au depus o plangere la CNCD.
Victor N Bogdan

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015