Connect with us

Asul de trefla

“Gelem, gelem”, primul cântec de suflet

Avatar

Published

on

După cum am mai spus-o deja, unicul imn oficial al romilor de pretutindeni este melodia “Gelem, gelem”. Acesta a fost adoptat în timpul primului Congres Mondial al Romilor, din anul 1971, care s-a desfăşurat la Londra. Preşedintele ales al Congresului a fost atunci scriitorul rrom sârb, Slobodan Berberski. Deşi imnul “Gelem, gelem” este cunoscut peste tot în lume, nici până în prezent nu sunt sigure locul şi momentul de provenienţă ale cântecului devenit imn.

Unul dintre motive ar putea fi reprezentat chiar de existenţa numeroaselor variante ale piesei. Cert este că melodia “Gelem, gelem” ar avea origini folclorice. Mai mult decât atât, există voci care susţin că ţara de provenienţă a unora dintre variantele melodiei devenite imn ar fi chiar România. Cei care susţin această ipoteză se bazează, printre altele, pe faptul că încă din anii 1920-1930, piesa era foarte apreciată şi cerută de public la spectacolele de varietăţi de la noi din ţară.

Textul melodiei “Gelem, gelem” a fost rescris cu ocazia celui de-al doilea Congres Mondial al Romilor, care s-a ţinut la Geneva, la şase ani după adoptarea piesei ca imn. Atunci a fost prezent și actorul rrom american, Yul Brinner.

Cântecul devenit imn a fost lansat în anul 1967, în filmul iugoslav “Am întâlnit şi ţigani fericiţi”. Cântăreaţa şi actriţa Olivera Vučo a fost cea care l-a interpretat în film, spre încântarea publicului de pretutindeni.

“Gelem, gelem” înseamnă, în limba română, “Am umblat, am umblat”. 

Gelem, Gelem

Gelem, gelem, lungone dromensa

Maladilem bakhtale Romensa

A Romale katar tumen aven,

E tsarensa bahktale dromensa?

A Romale, A Chavale

Vi man sas ek bari familiya,

Murdadas la e kali legiya

Aven mansa sa lumniake Roma,

Kai putaile e romane droma

Ake vriama, usti Rom akana,

Men khutasa misto kai kerasa

A Romale, A Chavale

Puter Dewla le parne wudara

Te sai dikhaw kai si me manusha

Pale ka gav lungone dromencar

Ta ka phirav bachtale Romensa

A Rromalen, A chavalen

Opre Rroma isi vaxt akana

Ajde mançar sa lumáqe Rroma

O kalo muj ta e kale jakha

Kamàva len sar e kale drakha

A Rromalen, A chavalen.

Sursa: Talida Stănică, „Kestiuni rome. O incursiune în cultura, istoria și tradițiile romilor”, București, 2014

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015