Connect with us

Asul de trefla

Gheorghe Lambru, unul dintre cei mai respectaţi lăutari romi

Avatar

Published

on

Gheorghe Lambru a fost deopotrivă acordeonist şi solist vocal. S-a născut la 27 aprilie 1935 în localitatea dâmboviţeană Teiş, localitate de unde proveneau numeroşi lăutari-zidari, meserii aflate de multe ori, în simbioză, ca şi cea de florari „boldeni”-zidari.

Gheorghe Lambru şi-a făcut ucenicia în lăutărie în cartierul bucureştean Herăstrău, cu lăutari de seamă din rândul rudelor sale , Victor Gore, Aurel Gore, Dona Dumitru Siminică şi a învăţat şi a cântat cu lăutari vestiţi, precum Panait Armonistu, Fane Vişan, Hopa Mitică, Niculae Florian, Nicu Pată, Costel Vasilescu „Trompetistul”.

Începând cu 1958, Gheorghe Lambru se alătură tarafului condus de Nicu Nămol(viorist şi solist), ca acordeonist secund, alături de Ilie Udilă. În formaţie mai cântau Florică Calu(vioară), Toni Iordache(ţambal), Titi Coadă(contrabas).

Gheorghe Lambru şi Toni Iordache aveau să devină cuscri, fiica din a doua căsătorie a lui Lambru, Luminiţa, s-a căsătorit în 1981 cu tânărul de 18 ani, Leonard Iordache, fiul ţambalistului eminent, Toni Iordache.

Despre Gheorghe Lambru se spune că este cel care a făcut legătura dintre generaţia de lăutari de până în deceniul cinci al secolului trecut şi cea din deceniile şase-şapte.

De la debut şi până în anii ’70, Gheorghe Lambru îşi compune piesele, multe dintre ele fiind preluate şi de colegele sale cântăreţe, el având o prezenţă foarte modestă în apariţiile televizate ale vremii, caz asemănător cu cel al lui Florică Roşioru, ambii fiind însă extrem de cunoscuţi şi de iubiţi în comunitatea romă, la nunţi, petreceri de familie şi în spectacole.

După anul 1990, Gheorghe Lambru a cântat cu ginerele său, ţambalistul Leonard Iordache, acordeonistul Ion Onoriu, clarinetiştii George Udilă şi Nelu Bosoi, contrabasistul Ghiţă Coadă, trompetistul Costel Vasilescu, dar şi cu soliste precum Gabi Luncă sau Romica Puceanu.

La solicitarea lui Mădălin Voicu, Gheorghe Lambru a colaborat la realizarea albumului “Şatra” şi a înregistrat primul său album, “Bună seara, dragă mama!”, la Electrecord, album care face parte din colecţia “Comori lăutăreşti”.

Marele artist a decedat pe 23 ianuarie 2002, la Bucureşti.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015