Connect with us

Educatie

Guvernul a aprobat cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social

Partida Romilor

Published

on

Guvernul a aprobat în şedinţa de vineri Hotărârea de Guvern prin care se stabileşte la 100 de lei cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, ce pot fi acordate elevilor din învăţământul preuniversitar de stat cu frecvenţă, în anul şcolar 2020 – 2021.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei, complementar acestui plafon, autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale pot stabili un cuantum mai mare, în funcţie de posibilităţile financiare ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale.

MEC precizează că bursele se alocă din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat, cu această destinaţie.

„Reglementarea unui prag minim al bursei este o măsură aşteptată de multă vreme şi contribuie la asigurarea echităţii în educaţie, asemenea altor acţiuni întreprinse de către Guvernul României, precum: triplarea numărului de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat din cadrul Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolari şi elevi „Masa caldă”, acordarea de tichete sociale pentru elevii din medii defavorizate, în valoare de 500 de lei/an şcolar, pentru sprijin educaţional şi decontarea transportului elevilor”, se arată în comunicatul MEC.

Guvernul intenţionează să investească peste 124 de milioane de euro pentru modernizarea infrastructuri şcolare, banii urmând să provină din contactarea unui împrumut de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi suplimentarea bugetului unui proiect cofinanţat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi Executiv.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a anunţat, printr-un comunicat de presă, că Guvernul a aprobat Acordul de principiu privind contractarea de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a unui împrumut în valoare de aproximativ 100 milioane de euro, pentru susţinerea proiectului „Şcoli mai sigure, incluzive şi sustenabile”.

Potrivit sursei citate, proiectul are ca obiective modernizarea infrastructurii şcolare, asigurarea standardelor minime privind instalaţiile sanitare, canalizarea, accesul universal, încălzirea, ventilaţia şi eficienţa energetică.

„Se vor crea condiţii adecvate pentru protecţia elevilor şi a profesorilor în caz de cutremure, incendii, furtuni sau inundaţii. Totodată, se vor realiza investiţii integrate în infrastructura şcolară, în săli de clasă inteligente, se va oferi sprijin pentru investiţii viitoare în infrastructura şcolilor durabile şi moderne, respectiv a managementului proiectului privind componenta de răspuns la situaţii de urgenţă de natură contingentă”, se arată în comunicat.

Proiectul va fi implementat într-o perioadă de circa cinci ani şi va cuprinde aproximativ 70 de şcoli selectate pentru reabilitarea „cu prioritate”, atât din zona urbană, cât şi din cea rurală. Şcolile ce urmează a fi selectate se află în aria cu cel mai mare risc seismic din România: Bucureşti şi judeţul Ilfov – zona 4, pentru care nu se pot accesa fonduri europene nerambursabile, şi judeţele Buzău, Vrancea, Prahova, Argeş, Brăila, Galaţi, Iaşi.

În selecţia şcolilor vor fi luate în considerare o serie de criterii precum nivelul de rezistenţă în cazul producerii unor eventuale dezastre (cutremure, inundaţii etc.), fluctuaţia demografică, procentul elevilor aparţinând comunităţilor minoritare şi/sau defavorizate, nivelul de trai al comunităţii respective.

MEC va derula proiectul prin Unitatea de Management a Proiectului privind Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare.

Tot vineri, Executivul a aprobat o hotărâre prin care bugetul proiectului „Reforma educaţiei timpurii în România (PRET)” se suplimentează cu suma de 24,08 milioane de euro. Acest proiect, implementat de MEC, presupune construirea şi dotarea cu mobilier a 400 de grădiniţe. La 235 de grădiniţe lucrările au fost finalizate, 135 se află în execuţie, iar restul de 32 sunt în diferite faze ale procedurilor de achiziţie. Proiectul este cofinanţat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi Guvern.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015