Connect with us

Asul de trefla

Împărăteasa care a interzis totul

Avatar

Published

on

Din dorinţa de a-i putea obliga pe toţi cei care trăiau sub domnia-i să plătească impozite, împărăteasa Maria Terezia a Austriei a început o campanie de asimilare şi de sedentarizare a romilor.

Aşa se face că în anul 1758, împărăteasa a dat un decret prin care termenul “ţigan” era înlocuit oficial cu “neubauer”, adică “ţăran nou”. Tot atunci, limba şi portul tradiţional le-au fost categoric interzise celor din neamul rom, iar tinerii care aparţineau acestei minorităţi şi aveau peste 16 ani au fost obligaţi să efectueze serviciul militar.

Odată cu intrarea în vigoare a decretului dat de împărăteasa Maria Terezia, voievodul  romilor îşi pierdea şi el rolul în viaţa comunităţii. Prin urmare, 1758 a fost momentul în care mare parte a  romilor care trăiau pe atunci între graniţele Imperiului Austro-Ungar şi-au pierdut pentru totdeauna nu doar obiceiurile, ci şi limba.

Sursa: Talida Stănică, „Kestiuni rome. O incursiune în cultura, istoria și tradițiile romilor”, București, 2014

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

 1. Avatar

  Mihai Magdalena

  29 martie 2019 at 16:56

  Buna ziua,
  Sunt cetatean al sect 3 si vreau sa semnalez o situatie grea a unei familii de romi, care presupun că locuieşte în zona Auchan capatul blv Liviu Rebreanu.
  În fiecare dimineata , cand plec la serviciu, in jurul orei 7:30, in dreptul clinicii MedLife, colt cu Magazinul Titan (Galeriile Titan) cerseste aceasta mamă tânără
  Eu mai dau din cand in cand bani, dar sunt sigura ca traieste intr-o saracie lucie si sunt convinsa ca este abuzată cel putin psihic de catre soţ.
  Vă rog sa faceti ceva pentru ea si copii ei, pt ca azi dimineată, 29.03.2019, imi cerea sa o primesc in casa mea cu copiii.

  Cu stimă,
  Magda MIHAI

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015