Connect with us

Social

Importanta Mass-Media in viata cetateanului roman de etnie roma!

Published

on

Pana in acest moment, in ciuda eforturilor depuse de organismele internationale, atitudinea antiroma continua in toata Europa, Romania numarandu-se printre tarile criticate adesea pentru discriminarea romilor. Atitudinea poporului majoritar fata de etnicii minoritari a fost intotdeauna una de asuprire si chiar de persecutare, atitudine ce se regaseste in multe evenimente istorice, chiar din cele mai vechi timpuri, pana in istoria recenta unde cuvinte cum ar fi „Auschwitz” sau „deportare” nasc puternice sentimente de repulsie si frica.
Incepand cu maternitatile, unde mamele rome sunt tratate diferit, copilul vine pe lume intr-o tara unde romii sunt „tiganii care fura si sunt nespalati” si porneste din start de pe un loc secund in viata, avand o eticheta pusa, eticheta ce il va urmari pe parcursul intregii vieti.
Vartejul ce se creaza in jurul copilului de etnie roma care este marginalizat si impins intr-o izolare de catre colectivul de colegi, cadre didactice, cercuri sociale ii va determina treptat un sentiment de rusine si vina ca s-a nascut rom. Aceasta consecinta aduce cu sine o reducere a aspiratiilor proprii si o scadere a competitivitatii, aspecte ce duc in final la esec scolar.
Educatia deficitara atrage un acces scazut la piata locurilor de munca, la sistemul de sanatate, lipsa aspiratiilor personale si profesionale, inhibarea dorintei de a atinge un statut social respectabil. Un alt efect al educatiei deficitare este riscul crescut al unei situatii materiale ce se identifica cu saracia extrema, realitate ce reprezinta o posibila stire care aduce audienta crescuta si care este prezentata ca o stire” SOC”, fiind baza ce determina ulterioare generalizari si prejudecati cu privire la intreaga etnie roma.
Statul Roman, ca urmare a directivelor UE a pus bazele unei institutii ale carei obiective sunt combaterea si coercitia faptelor de discriminare de pe teritoriul tarii. Partida Romilor Pro Europa s-a implicat activ in aceasta problematica, monitorizand faptele de discriminare aparute in toate mediile, incepand cu viata de zi cu zi a oamenilor obisnuiti, pana la articole de presa scrisa si TV.
Un nou flagel aparut este acela al articolelor si postarilor pe mediile de socializare online, fenomen amplificat de lipsa unor masuri si modalitati de control si eradicare. In urma sesizarilor facute de Partida Romilor Pro Europa catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, anumite editii online ale unor ziare centrale au activat sistemul de moderare al comentariilor discriminatoare adresate etniei rome.
Pentru a-si intari pozitia ferma fata de actele de discriminare ale romilor, Partida Romilor Pro Europa initiaza medierea cu mass media printr-un dialog activ, cu scopul de a combate focalizarea excesiva asupra aspectelor negative si denigrante ale etniei rome, fapt ce duce la stigmatizare si la o imagine distorsionata a comunitatii rome.
Intorcandu-ne la copilul rom, asumarea propriei identitati este esentiala pentru orice tanar in devenire, deoarece creaza bazele solide ale dezvoltarii si folosirii intregului potential in scopul evolutiei societatii. Nevoia de a consolida identitatea roma trebuie pusa pe umarul societatii civile si reprezentantilor legali, contribuind astfel la schimbare si evolutie bazata pe efortul sustinut si potentialul imens al tinerilor romi. Schimbarea reprezinta un proces complex si de durata, ce implica existenta unor voci sustinute atat de oamenii politici cat si de marea majoritate a etniei si nu regi si imparati autoproclamati!

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015