Connect with us

Sanatate

INSP: 548.782 de persoane din grupele la risc au fost vaccinate antigripal

Alexandru Rafila: Trebuie schimbat şi/sau completat actualul mod de vaccinare în România

Partida Romilor

Published

on

Un număr de 548.782 de persoane din grupele la risc au fost vaccinate antigripal cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii până pe data de 10 noiembrie, potrivit unei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Potrivit sursei citate, în săptămâna 4 – 10 noiembrie nu s-au înregistrat cazuri confirmate de gripă, morbiditatea prin infecţii respiratorii acute încadrându-se „în intervalul aşteptat” în această săptămână.

La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi pneumonii) a fost de 77.033, cu 7,9% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (83.680) şi cu 5,9% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (81.926).

Totodată, în aceeaşi perioadă au fost raportate la nivel naţional 17 cazuri de gripă clinică.

Pe de altă parte, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, consideră că trebuie schimbat şi/sau completat actualul mod de vaccinare în ţara noastră, având în vedere că acesta „nu încurajează” vaccinarea categoriilor la risc şi a adulţilor şi „nu reuşeşte” să acopere cererea atunci când există dorinţa populaţiei de a se imuniza.

„Este clar că trebuie schimbat şi/sau completat actualul mod de vaccinare în România, care nu încurajează vaccinarea categoriilor la risc şi a adulţilor şi nu reuşeşte să acopere cererea atunci când există dorinţa populaţiei de a se imuniza. Introducerea vaccinurilor în sistemul de compensare este singura soluţie, aplicată cu succes în celelalte ţări din UE”, a afirmat Rafila, cu prilejul celei de a 12-a ediţii a Conferinţei Naţionale de Microbiologie şi Epidemiologie, la care participă peste 600 de specialişti ce lucrează în domeniul bolilor infecţioase – microbiologi, medici de laborator, epidemiologi, infecţionişti, dar şi medici de familie, pediatri, pneumologi şi alte specialităţi.

El subliniază că este necesară adoptarea unui Plan naţional de acţiune în domeniul rezistenţei de antibiotice, iar Institutul Naţional „Matei Balş” va demara luna viitoare un proiect finanţat de Guvernul Norvegiei care să poată rezolva în mod integrat aceste probleme.

Potrivit preşedintelui SRM, scăderea acoperirii vaccinale în România şi în alte ţări a dus la reapariţia unor boli transmisibile care tindeau către eliminare.

Totodată, Alexandru Rafila a susţinut că doreşte introducerea cât mai rapidă a educaţiei pentru sănătate în şcolile din România.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015 Shared By Fancy Text Generator