Connect with us

Eveniment

Iohannis şi Cioloş, mesaje cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor

Avatar

Published

on

Preşedintele Klaus Iohannis şi prim-ministrul Dacian Cioloş au transmis mesaje, cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor.

Într-un comunicat de presă postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a a salutat contribuţia romilor la diversitatea culturală universală.

„Celebrată astăzi în întreaga lume, Ziua Internaţională a Romilor este un moment festiv, un prilej de bucurie atât pentru romi, cât şi pentru cei care, cunoscându-le istoria şi tradiţiile, apreciază contribuţia lor la diversitatea culturală universală.

În această zi este potrivit să elogiem personalităţile pe care le-a dat comunitatea romă, să aducem un omagiu romilor care au pierit în cele două războaie mondiale ale secolului XX sau au fost victimele Holocaustului. Cu această ocazie se cuvine să readucem în atenţie pericolul pe care continuă să-l reprezinte ignoranţa, intoleranţa, xenofobia şi rasismul”, subliniază Klaus Iohannis.

Şeful statului arată că această zi reprezintă „şi o oportunitate pentru a privi obiectiv realitatea existenţei de zi cu zi a acestei etnii”.

„Calităţile, obiceiurile şi meşteşugurile prin care şi-au câştigat o identitate culturală aparte nu pot să ascundă faptul că romii sunt încă discriminaţi şi compun comunităţi dintre cele mai sărace şi defavorizate.

Statul român, dar şi societatea în ansamblul său, trebuie să găsească soluţii pentru depăşirea marginalizării şi pentru o mai bună integrare a acestora. În acelaşi timp, educaţia are o importanţă fundamentală pentru împlinirea personală, materială şi spirituală a celor care formează asemenea comunităţi.
Pentru îndeplinirea acestor obiective, prin eforturile autorităţilor şi cu angajamentul şi solidaritatea societăţii, doresc ca Ziua Internaţională a Romilor să ne fie moment de inspiraţie şi angajament”, mai spune Iohannis.

La rândul său, Dacian Cioloş salută „cu prietenie comunitatea romă din ţara noastră, care sărbătoreşte astăzi două evenimente de identitate: Ziua Internaţională a Romilor şi Sărbătoarea Etniei Romilor din România” şi atrage atenţia asupra deportărilor din Al Doilea Război Mondial.

„Apreciez în mod sincer că istoria noastră în comun, pe teritoriul actualului stat, numără peste şapte secole de convieţuire paşnică, în care au existat – şi există, în continuare – reciproce împrumuturi lingvistice, culturale sau meşteşugăreşti. Pacea şi diversitatea sunt câştiguri nepreţuite pentru comunităţi, pe care Europa le-a inclus între valorile sale.

Există, în acelaşi timp şi regretabile umbre în trecutul României şi al Europei cu nomazii romi, de care trebuie să ne reamintim pentru a evita judecăţile sumare care hrănesc intoleranţa: sclavia romilor şi deportările din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, soldate cu numeroase pierderi de vieţi”, se arată şi în comunicatul Guvernului României.

Acesta şi-a exprimat speranţa că vor fi depăşite tendinţele de stigmatizare a romilor pe plan european.

„Sper să depăşim anumite tendinţe care s-au manifestat, în unele dintre statele europene, de a stigmatiza romii. Migraţia sărăciei şi excluziunea socială sunt realităţi cărora trebuie să le găsim soluţii, nu pe care să le respingem ca indezirabile, din dorinţa unui confort temporar, lipsit de altruism, care nu slujeşte vreunui ideal sau principiu.

Dintr-o altă perspectivă, să nu uităm de marile talente pe care le-a dat această etnie cu vădite înclinaţii artistice, sau de capodoperele literare, muzicale şi cinematografice pe care le-a inspirat.

Guvernul acordă atenţie minorităţilor din România şi sperăm că Pachetul anti-săracie să contribuie substanţial la rezolvarea unor probleme în zona incluziunii sociale şi accesului la educaţie, la dezvoltarea nivelului de trai al tuturor comunităţilor şi etniilor din ţara noastră”, a mai transmis Dacian Cioloş.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015