Connect with us

Politic

Legea privind amnistia si gratierea unor pedepse a fost avizata de Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputatilor

Published

on

Propunerea legislativa, care apartine deputatului din partea minoritatilor nationale Nicolae Paun si deputatului PSD Madalin Voicu, are ca obiect de reglementare amnistierea infractiunilor pentru care Codul Penal sau legile speciale prevad o pedeapsa privativa de libertate de pana la 4 ani inclusiv sau amenda. De asemenea, legea prevede gratierea in intregime a pedepselor cu inchisoare de pana la 6 ani inclusiv si a pedepselor cu amenda aplicate de instanta de judecata, indiferent de modalitatea de executare a pedepsei dispusa de instanta.

Proiectul prevede o serie de infractiuni care ar fi exceptate de la gratiere, insa printre acestea nu se numara faptele de coruptie. Prevederile legii nu se aplica „recedivistilor prin condamnari anterioare „. Comisia care a dat aviz este condusa de deputatul Nicolae Paun. Decizia privind acordarea unui aviz favorabil pentru aceasta propunere legislativa a fost luata cu patru voturi pentru, un vot impotriva si doua abtineri.

Pentru a intra in vigoare, insa, proiectul de lege mai are de parcurs o serie de etape procedurale. Avizul emis de Comisia pentru drepturile omului are caracter consultativ si va fi transmis Comisiei Juridice care va face raportul de fond. Documentul intocmit de Comisia juridica va fi transmis plenului Camerei Deputatilor, care este for decizional in cazul acestei legi. Proiectul fusese initiat de cei doi deputati in perioada in care fostul prim-ministru Adrian Nastase se afla in inchisoare, condamnat pentru coruptie, ceea ce a alimentat speculatiile conform carora USL intentiona sa il scape de pedeapsa pe fostul premier.

Deputatul Nicolae Paun a sustinut, insa, ca proiectul nu ii vizeaza pe Adrian Nastase si George Becali si ca niciunul dintre cei doi nu ar beneficia de prevederile actului normativ. Legea a fost, insa, respinsa, pe 22 mai, prin vot in plenul Senatului, dupa ce 84 de senatori au votat impotriva. Proiectul prevede o serie de 28 de infractiuni care ar fi exceptate de la gratiere, printre care omorurile sau violurile. Printre argumentele prezentate in favoarea legii, cei doi deputati au invocat faptul ca inchisorile sunt supraaglomerate si statul cheltuieste foarte multi bani cu detinutii.

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015