Connect with us

News

Nevoile spatiului rural romanesc

Avatar

Published

on

In perioada 27-28 aprilie 2015, la Hotel Phoenicia Bucuresti, s-a desfasurat evenimentul „Nevoile spatiului rural romanesc din perspectiva ONG-urilor implicate in dezvoltarea rurala din regiunea Sud Muntenia”, organizat de catre Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala. Aceasta intalnire a vizat identificarea nevoilor spatiului rural romanesc din perspectiva ONG-urilor implicate in dezvoltarea rurala si promovarea impactului LEADER, in randul comunitatilor rurale, precum si modul in care societatea civila se poate implica in acest sens.

Domnul Danut Cristinel DUMITRU, consilierul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, a subliniat importanta abordarii problematicii rome in cadrul strategiilor de dezvoltare locala, atragand atentia asupra accentuarii clivajului intre minoritari si majoritari. Acesta a mentionat ca, desi Politica Agricola Comuna nu este o politica sociala, este necesara o regandire a procesului de dezvoltare locala implicand organizatii rome active si incurajand initiativa micilor actori locali. Romania inca se confrunta cu provocari importante in termeni de saracie si excluziune sociala, iar programul LEADER ofera solutii orientate pe rezolvarea unor nevoi reale ale comunitatilor, din acest motiv, impulsionarea implicarii ONG-urilor in dezvoltarea rurala reprezinta premisa pentru combaterea subzistentei. Conform celor spuse de domnul Dumitru, in prezent sunt 163 de GAL-uri functionale pe teritoriul Romaniei (sub forma de parteneriate constituite intre autoritati locale si diversi reprezentanti ai sectorului socio-economic din teritoriul acoperit si care determina directia de dezvoltare a regiunii), insa problemele romilor nu sunt tratate corespunzator in cadrul acestor strategii de dezvoltare locala, neexistand interes pentru incluziunea sociala a acestora.

La aceasta intalnire dedicata regiunii Sud Muntenia au mai participat reprezentanti ai sucursalelor judetene ai Asociatiei Partida Romilor Pro-Europa, acestia solicitand o colaborare mai stransa a GAL-urilor cu ONG-urile rome si realizarea unor proiecte dedicate grupurilor vulnerabile, in special romilor.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015