Connect with us

La zi

Orban: Guvernul este un susţinător al incluziunii şi emancipării sociale a comunităţilor rome

Published

on

Premierul Ludovic Orban afirmă că actualul Guvern este un susţinător al incluziunii sociale şi al emancipării sociale, culturale şi economice a comunităţilor rome şi pregăteşte, în acest sens, un nou cadru strategic naţional pentru următorii cinci ani, care va urmări adaptarea măsurilor la nevoile concrete ale comunităţilor.

„Marcăm astăzi sărbătoarea etniei romilor din România, odată cu Ziua internaţională a romilor. Sunt sărbători dedicate tradiţiilor şi istoriei acestui grup etnic, dar şi memoriei romilor ucişi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca pledoarie împotriva oricărei forme de discriminare sau excludere socială pe criterii etnice. (…) Vă asigur că aveţi în acest Guvern un susţinător al incluziunii sociale şi al emancipării sociale, culturale şi economice a comunităţilor rome. Pregătim un nou cadru strategic naţional, pentru următorii cinci ani, pentru incluziunea romilor şi avem în vedere adaptarea măsurilor la nevoile concrete ale comunităţilor – de la accesul la infrastructura de apă, electricitate, încălzire şi drumuri, la asigurarea infrastructurii şcolare şi sanitare necesare, cursuri de formare profesională adaptate specificului local şi asistenţă pentru găsirea de locuri de muncă. Prin transparenţă şi consultare pro-activă a societăţii civile rome, căutăm împreună soluţii coerente şi resursele umane şi financiare necesare pentru a sprijini dezvoltarea şi a combate orice formă de discriminare sau excludere socială”, susţine Orban în mesajul transmis cu ocazia acestei zile.

Premierul subliniază că în cele trei decenii de la căderea comunismului, societatea românească s-a aliniat valorilor europene, iar romii au fost recunoscuţi ca minoritate etnică.

„Ca toţi ceilalţi cetăţeni români, etnicii romi şi-au dorit să trăiască într-o ţară liberă, democratică şi prosperă, care să le asigure tuturor egalitatea de şanse. Astăzi, după secole în care au fost pe rând înrobiţi, deportaţi sau discriminaţi, etnicii romi fac parte cu drepturi şi obligaţii egale din societatea românească. Mulţi au învins prejudecăţile sociale şi au devenit adevărate repere în diferite domenii de activitate. Sunt exemple pe care ne dorim să le urmeze cât mai mulţi dintre membrii etniei romilor şi care dovedesc că există un potenţial valoros, pe care vrem să-l încurajăm”, afirmă Orban.

Premierul face, în context, şi un apel la etnicii romi să sprijine eforturile făcute de autorităţi pentru stoparea răspândirii coronavirusului şi să respecte măsurile luate de acestea.

„Un trai decent, locuri de muncă, un nivel de educaţie demn de o ţară civilizată şi servicii medicale de calitate sunt aspiraţiile fiecăruia dintre noi, indiferent de apartenenţa etnică, majoritari sau minoritari deopotrivă. Suntem toţi cetăţeni români şi ai Uniunii Europene şi ne dorim să ne menţinem pe acest drum, cu contribuţia fiecăruia dintre noi. Acum, în mod special, vă chem să sprijiniţi eforturile pe care le facem la nivelul întregii ţări pentru a opri răspândirea coronavirusului şi să respectaţi măsurile luate de autorităţi pentru protejarea dumneavoastră. De sănătatea fiecăruia dintre noi depinde în contextul actual sănătatea sau chiar viaţa celor din jur. La mulţi ani etniei romilor din România şi din întreaga lume!”, mai transmite Orban.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015