Connect with us

Cultura

Pentru că rimele sunt bucurie

Partida Romilor

Published

on

În 23 august, în calendarul cultural al romilor, este sărbătorită Ziua Poeziei Rome. Data a fost aleasă ca semn de omagiu pentru primul poet de etnie romă care a publicat un volum de versuri de sine stătător.

“Aproape departe” a văzut lumina tiparului în anul 1993, fiind semnat de poetul rom Ştefan Fuli. Acesta s-a născut la Târgu-Mureş, în anul 1950, însă a avut o viaţă care n-a semănat mai deloc cu o poezie. Poetul Ştefan Fuli a încercat să-şi pună capăt zilelor în anul imediat următor ieşirii pe piaţă a volumului său de versuri “Aproape departe”. A decis să-şi curme viaţa din cauză că se simţea “lovit de o stare depresivă a inutilităţii” – cum notează astăzi cei care îi laudă condeiul şi-i păstrează încă vie amintirea. Ştefan Fuli s-a stins din viaţă după îndelungi chinuri, la trei luni după ce s-a otrăvit.

Poetul rom Ştefan Fuli nu a fost dat uitării, însă. Nici el, şi nici versurile sale. Dovadă fiind marcarea Zilei Poeziei Rome în chiar ziua din calendar în care acesta s-a născut. În plus, a fost publicat şi un volum postum de poezii semnate Ştefan Fuli. Este vorba despre “Calvarul rugului”, apărut în anul 2008. Şi chiar mai mult, a fost creat şi un concurs de poezie adresat în special romilor, concurs care, desigur, poartă numele poetului Ştefan Fuli.

Sursa: Talida Stănică, „Kestiuni rome. O incursiune în cultura, istoria și tradițiile romilor”, București, 2014

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015