Connect with us

Social

Politistii invata limba si traditiile romilor

Avatar

Published

on

Aproximativ 200 de politisti din intreaga tara s-au intors la scoala, pentru a-si completa educatia cu limba romani. Sunt agenti care lucreaza in localitati cu o comunitate roma numeroasa. La cursuri participa inclusiv politisti de etnie roma, care stiu la perfectie limba romani, dar spun au venit ca sa afle mai multe despre istoria stramosilor.

Politistii veniti la Slatina din toata tara pentru a invata limba romani spun ca au lasat deoparte orice prejudecati fata de etnia roma. Cu toate acestea, vor invata mai ales expresii folosite de infractorii de etnie roma.
„Politistul trebuie sa dea dovada de tact, de intelegere. Nu toti romii sunt infractori, nu toti romii sunt saraci. Unii sunt mai deschisi, altii sunt mai necooperanti”, spune politistul Eugen Savu.

La finalul cursurilor, politistii nu vor sti doar sa comunice in limba etniei rome.
„Si elemente de istorie, de cutume ale etniei si probleme actuale”, enumera purtatorul de cuvant al Scolii de Politie Olt, Madalin Pasaltea.
„La examen se da toata materia, au trei examene de absolvire. Receptarea si reproducerea mesajelor in scris, cunoasterea traditiilor si obiceiurilor rome si producerea de mesaje orale. La finalul cursului obtin o diploma”, spune Marius Caldararu, inspector scolar pentru romi in cadrul ISJ Olt.

Printre cursanti sunt si politisti care vorbesc de cand se stiu pe limba romilor, dar vor sa afle mai multe despre istoria etniei.
„Eu sunt de etnie roma si imi desfasor activitatea la postul de politie Barbulesti. Localnicii sunt de etnie roma, majoritatea de 90%. Cunoscand limba romanes imi este mai usor sa discut cu acestia, sa cooperez, intrucat le cunosc drepturile, obiceiurile, traditiile si imi este mult mai usor”, spune Gheorghe Mironel.

Reprezentantii comunitatii rome au pareri diferite despre aceasta initiativa.
„Romii nostri mai discuta intre ei pe limba lor, iar politistii raman in acel moment cu gura cascata, ca nu inteleg. Si asta cred ca o sa-i ajute foarte tare in actiunile dumnealor. E bine si pentru romii nostri, ca poate atunci cand domnul politist ii vorbeste pe limba lui, se vor intelege altfel”, spune unul dintre acestia.

„Limba tiganeasca este universala si se vorbeste peste tot aceeasi limba. Limba care se invata la scoala este total diferita de limba noasta. Asa ca, din punctul meu de vedere, limba pe care o invata nu o cunosc tiganii”, spune Romeo Tiberiade, presedintele Asociatiei CREDIS Dolj.
Proiectul este finantat integral de statul elvetian, care a investit 80.000 de euro in Centrul de Formare si Perfectionare a Politistilor de la Slatina.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015