Connect with us

Asul de trefla

Povestea geambaşilor

Avatar

Published

on

În secolul al XVII-lea, la Constantinopol, cei mai numeroşi negustori de cai erau de etnie romă. Despre ei vorbeşte şi Ovidiu Drîmba în volumul Apariţia şi avatarurile ţiganilor: „În toată Europa, de la Bosfor până la Atlantic, comerţul de cai prospera în mâna ţiganilor”.

La fel de renumiţi erau odinioară romii şi pentru măiestria lor de a călări ori pentru priceperea de care dădeau dovadă în creşterea cabalinelor şi chiar în tratarea bolilor de care sufereau acestea.

De altfel, este lesne de înţeles această ataşare a membrilor etniei rome faţă de cai dacă ne gândim că, parcă dintotdeauna, cabalinele au fost tovarăşii fideli de drum şi de viaţă ai romilor din ţara noastră şi de pretutindeni.

Odată cu trecerea anilor, romii şi-au mai arătat afecţiunea şi spiritul de negustori şi în alt mod faţă de cai: au început să fabrice hamuri din piele. Hămurarii romi sunt, de fapt, nişte veritabili pielari – pentru că ei fabrică nu doar hăţuri, ci şi curele pentru pantaloni sau chimire.

Geambaşi – adică romi care se ocupă de comerţul cailor – mai găsim, în prezent, în judeţele Arad, Brăila şi Braşov, cu toate că odinioară erau la fel de mulţi în aproape toată ţara.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015