Connect with us

Cultura

Preşedintele romilor din judeţul Bacău a lansat cartea „Şatra“

Avatar

Published

on

Florin Dura, preşedintele romilor din Bacău şi profesorul Sever Bodron au lansat Ksatriya

Marţi, 20 septembrie, la sediul Partidei Romilor din Bacău a avut loc lansarea cărţii „Ksatriya“ (Şatra) scrisă de Florin Dura, preşedintele organizaţiei romilor şi de profesorul Sever Bodron. Evenimentul a avut loc în prezenţa mai multor scriitori dar şi a profesorului de limbă română Traian Valeriu, care s-a ocupat de editarea cărţii. Preşedintele Partidei Romilor din Bacău împreună cu profesorul Sever Bodron a lansat cartea Ksatriya în prezenţa mai multor scriitori, în cadrul unui eveniment organizat la sediu. Lucrarea apărută la Editura Docucenter are 110 pagini îngrijite de profesorul Traian Valeriu şi tehnoredactate de dr. Marius Alexandru Istina, arheolog în cadrul Muzeului Iulian Antonescu din Bacău.

14448952_1389156361114422_2319370307577640194_n

Cartea se bazeaza pe amintirile lui Sever Bodron legate de prietenia cu copii romi din satra de corturari şi caldarari ce s-au refugiat in cărămidaria nepotului lui Hurmuzaki căruia băcăuanii îi spuneau Condurache. La rândul lui, Florin Dura consemnează amintirile unor supravieţuitori romi deportaţi de regimul Ion Antonescu până la Bug, într-un capitol intitulat: „Unde eşti, Doamne? Lungi au fost drumurile morţii către Bug, grele căile întoarcerii acasă“.

Cartea este ilustrată cu picturile artistului naiv Vili Feraru. Cartea a fost prezentată de cunoscutul profesor băcăuan Traian Valeriu, în prezenţa mai multor scriitori, profesori, ai unor membri ai etniei rome dar şi a altor minorităţi naţionale: Grigore Codrescu, Gheorghe Ungureanu, Toader Roznovan, Constantin Boncu, Vili Feraru, Doru Sandu, Nita Silviu, Vasile Agop, Todaşcă Mihai. La final, un grup de romi a prezentat cateva dansuri tradiţionale.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015