Connect with us

La zi

Primăria Târgu Lăpuş a interzis accesul căruţelor în piaţă. Asociaţiile romilor susţin că măsura e discriminatorie

Partida Romilor

Published

on

Primăria oraşului Târgu Lăpuş a solicitat Poliţiei Locale să interzică accesul căruţelor în oraş, măsură luată din cauza numărului mare de romi din cătunul Ponorâta (comuna Coroieni) care nu respectă normele stării de urgenţă impuse prin Ordonanţa Militară.

„Regulile sunt aceleaşi pentru toţi. Nu permitem să vină cu căruţe, nu permitem să vină la furat sau la cerşit. E foarte simplu (…) Câtă vreme nu se respectă regulile de distanţare socială, nu avem ce comenta, toată lumea trebuie să respecte aceste reguli”, a declarat, joi, presei, primarul oraşului Târgu Lăpuş, Mitru Leşe.

El a mai precizat că nu a interzis accesul romilor din cătunul Ponorâta în oraş, însă aceştia trebuie să respecte regulile impuse de noua situaţie socială.

Edilul a mai menţionat că în diferite zile ale acestei săptămâni a mai văzut romi în piaţa principală a oraşului care purtau măşti şi mănuşi de protecţie.

Câteva asociaţii locale care reprezintă drepturile romilor au înaintat o petiţie în care menţionează că interdicţia primăriei este „profund discriminatorie”.

„Interzicerea transportului cu căruţa în Târgu Lăpuş duce la îngreunarea accesului oamenilor din Ponorâta în oraş. Accesul la produse mai ieftine şi mai variate este important mai ales pentru persoane care provin din comunităţi marginalizate şi sărace, aşa cum este cazul comunităţii din Ponorâta. Măsurile solicitate de dumneavoastră afectează o comunitate marginalizată, care deja se află în dificultate. Important de menţionat este că aproximativ 400 dintre persoanele din comunitate sunt copii. Membrii acestei comunităţi se supun şi ei, deja, restricţiilor impuse la nivel naţional. A impune noi restricţii şi a-i menţine în afara circuitului de produse alimentare vitale în această perioadă nu face altceva decât să expună şi mai tare oameni deja vulnerabili”, se afirmă textul petiţiei.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015