Connect with us

Eveniment

PRINTRE LACRIMILE ISTORIEI – 77 de ani de la deportarea romilor în Transnistria

Partida Romilor

Published

on


Este datoria noastră față de cei plecați, mulți pe drum fără întoarcere și pentru amintirea supraviețuitorilor, să marcăm ziua de 13 septembrie, când în urmă cu 77 de ani populația romă din România era deportată în Transnistria. Județul Dolj și Municipiul Craiova și-au dat tributul de vieți omenesti.


Pe 13 septembrie 2019 Partida Romilor Pro -Europa Sucursala Dolj, a organizat o conferință în cadrul Primăriei Municipiului Craiova cu ocazia împlinirii a 77 de ani de la deportarea romilor în Transnistria, la care au participat reprezentanți ai autorităților locale, istorici, reprezentanți ai APRPE, reprezentanți ai altor minorități naționale, supraviețuitori deportați în Transnistria, membrii ai comunității rome din Dolj.


Dintre cei 25 000 de romi deportați în Transnistria, 1767 au fost din județul Dolj: 604 nomazi deportați în iunie –august 1942; 1163 romi sedentari deportați în septembrie 1942 și alte câteva zeci de romi deportați ulterior.
Deportarea în Transnistria a însemnat moartea a aproximativ 11.000 de romi, cei mai mulți din cauza condițiilor de viață mizerabile din locurile de deportare, foamei, frigului bolilor, bolilor și epidemiilor de tifos, dar și împușcați de jandarmi români care păzeau satele, ghetourile și lagărele unde au fost așezați deportații de polițiile locale ucrainiene și germane.
Dumnezeu să aibă în pază pe cei dispăruți, iar cei care mai trăiesc să se bucure de viață, alături de cei dragi.


”Moarte pentru cei ce au fost, speranță și istorie pentru viitor!”

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015 Shared By Fancy Text Generator