Connect with us

La zi

Raport Amnesty International: Folosirea excesiva a fortei la manifestatii si segregarea romilor, printre problemele Romaniei in 2012

Published

on

Raportul anual al organizatiei Amnesty International privind drepturile omului in lume, semnaleaza folosirea fortei in mod excesiv in cadrul demonstratiilor anti-austeritate si anti-guvern din Romania. Raportul mentioneaza si problema evacuarii fortate a romilor din Baia Mare si Piatra Neamt.
„Incidentele de violenta dintre manifestanti si politie, in timpul protestelor antiguvernamentale din ianuarie 2012, au dus la acuzatii cu privire la folosirea excesiva a fortei de catre agentii de politie. Relatarile media si inregistrarile video au aratat ca fortele de ordine foloseau forta excesiva impotriva unor manifestanti care pareau pasnici si nu opuneau rezistenta”, se arata in raport.
In privinta actelor discriminatorii, raportul Amnesty International aduce in discutie afirmatiile Comitetului consultativ privind Conventia-cadru pentru protectia minoritatilor nationale potrivit carora copiii romi erau inca plasati in scoli dedicate copiilor cu dizabilitati, in scoli sau clase separate.
Acesta reaminteste de cazul familiilor de romi evacuate din centrul orasului Cluj Napoca in octombrie 2010 sau de incercarile CFR de a reloca aproximativ 450 de persoane. In aceasta sectiune se mentioneaza si anularea deciziei Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii de a amenda autoritatile municipale din Baia Mare pentru ridicarea unui zid care separa locuintele romilor de restul zonei rezidentiale.
Raportul atinge si problema drepturilor sexuale si reproducerea, amintind de propunerea legislativa conform careia femeile care doreau sa avorteze trebuiau sa fie supuse la consiliere, ceea ce ar fi dus la costuri suplimentare si o perioada de asteptare mai mare.
In sectiunea „Antiterorism si securitate”, Amnesty International aduce in discutie apelul Parlamentului European catre toate statele membre ale Uniunii Europene de a se conforma obligatiei legale de a conduce o investigatie independenta, impartiala si detaliata cu privire la implicarea lor in programele de detentie secreta.
In octombrie, Curtea Europeana pentru Drepturilor Omului a comunicat autoritatilor romane cazul lui Nashiri contra Romania. Cetateanul saudit a sustinut ca a fost incarcerat si torturat intr-o inchisoare CIA secreta din Romania, inainte de transferarea acestuia in golful Guantanamo din Cuba, se precizeaza in raport.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015