Connect with us

Cultura

Respect pentru diversitatea lingvistica si culturala

Published

on

” Misto Avilan!”, urarea de ” Bine ati venit!” in limba vorbita de romi, este postata la intrarile din benzinariile situate in zonele unde romii sunt majoritari.
Un lant de benzinarii din Romania s-a gandit la o metoda prin care sa-si arate respectul fata de clienti, a postat diverse mesaje in limbile materne ale populatiei majoritare din diferite regiuni ale tarii.
O premiera nationala o reprezinta mesajele in limba vorbita de romi: ” Misto Avilan!”. Acestea pot fi vazute in benzinariile din centrul tarii, in localitatile din judetele Sibiu, Brasov, Alba si Mures, acolo unde romii si maghiarii sunt mai multi la numar decat romanii. Astfel, au aparut placutele trilingve cu mesaje in limbile romana, maghiara si romani.
Reprezentantii lantului de benzinarii au declarat ca fac acest lucru din respect pentru diversitatea lingvistica si culturala.
Deputatul Nicolae Paun a declarat ca initiativa lantului de benzinarii este laudabila, deoarece e o dovada de respect pentru romii din zonele respective. ”Nu acelasi lucru pot spune si despre primarii localitatilor cu populatie roma de peste 20%. Potrivit legislatiei in vigoare acestia ar trebui sa puna la intrarea in localitatile respective placute bilingve.
Astfel de localitati sunt Toflea din Galati, Barbulesti din Ialomita, Grajduri din Iasi etc. Edilii ar trebui sa amplaseze placute bilingve pentru romii care ii platesc taxe si impozite”, a precizat deputatul Nicolae Paun.

Victor N Bogdan

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015