Connect with us

La zi

Romania, mustrata pentru discriminarea romilor

Avatar

Published

on

Romania subestimeaza amploarea rasismului indreptat asupra populatiei de etnie roma, care se manifesta la cel mai inalt nivel in stat, considera comisarul pentru Drepturile Omului din cadrul Consiliului Europei, Nils Muiznieks.

Intr-un raport publicat de Consiliul Europei se arata ca insusi presedintele Traian Basescu a fost vizat de acuzatii de discrimare a romilor in ultimii ani, transmite Le Figaro.

„Solicit autoritatilor sa condamne ferm si fara echivoc toate formele de infractiune sau de limbaj rasist. Parlamentul si partidele politice ar trebui sa adopte un cod de conduita care sa prevada sanctiuni pentru intoleranta si discursuri rasiste”, a aratat Nils Muizieks.

Banca Mondiala: Romania ar castiga miliarde de euro anual daca si-ar integra romii

Comisarul european si-a exprimat ingrijorarea fata de scaderea fondurilor alocate programelor de integrare a romilor din Romania, care ar insuma, conform statisticilor, intre 8,6 si 10% din populatia tarii, adica intre 1,8 si 2,5 milioane de locuitori.

De asemenea, acesta a atras atentia ca 70% dintre romi traiesc inca sub pragul saraciei, iar 36% dintre ei abandoneaza scoala de timpuriu, inainte de a absolvi o forma de invatamant.

Nu in ultimul rand, comisarul european Nils Muiznieks a aratat ca, in perioada 2012 – 2013, nu au fost luate alte masuri pentru integrarea romilor in afara de cele care tin de programele de educatie.

Totodata, Muiznieks a constatat ca aceasta situatie este generata de masurile economice bugetare, dar si de rata redusa a absorbtiei de fonduri europene a tarii noastre.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015