Connect with us

Eveniment

RomArchive – Arhiva Digitală Romă, colecţia despre arta şi cultura, istoria şi identitatea rome, se lansează în România pe 28 februarie 2019

Avatar

Published

on

RomArchive este o arhivă digitală internațională a artei și culturii rome, o colecție în continuă creștere, alcătuită din materiale ce provin din toate domeniile artistice, completată cu documente istorice si texte academice. Prezentând istoria spusă de ei înșiși, RomArchive constituie o sursă de informații realizată profesionist în cooperarea dintre romi si neromi, accesibilă online pe plan internațional în trei limbi (engleză, germană și romani), contracarând, cu fapte, stereotipurile și ideile preconcepute. RomArchive face vizibile arta și cultura romilor și ilustrează contribuția acestora la istoria culturii europene.

Structurată în prezent în secțiuni dedicate dansului, filmului, literaturii, teatrului și dramaturgiei, artelor vizuale și în secțiuni tematice și interdisciplinare precum flamenco, politicile fotografiei, mișcarea pentru drepturi civile a comunității rome, persecutarea membrilor comunității rome sub regimul nazist, arhiva va evolua, reflectând eterogenitatea diverselor identități naționale și culturale rome. Evenimentul de lansare de la București, parte a unei serii mai ample de manifestări în întreaga Europă, se concentrează pe ultima secțiune menționată (intitulată “Vocile victimelor”) și pe componenta muzicală a arhivei.

Inițiată și condusă de Franziska Sauerbrey și Isabel Raabe, RomArchive a fost creată și dezvoltată între anii 2015 și 2018 de un grup divers alcătuit din peste 150 de curatori, artiști, personalități din lumea universitară și activiști din 15 țări din Europa și din afara continentului, majoritatea lor romi. RomArchive este finanțată de Fundația Culturală a Republicii Federale Germania. Alți sponsori sunt Agenția Federală pentru Educație Civică și Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei. Institutul Goethe sprijină RomArchive prin propriile sale evenimente, iar Deutsche Kinemathek – Muzeul de Film și Televiziune este partenerul de implementare tehnică. După lansarea sa în ianuarie 2019, coordonarea RomArchive va fi transferată Institutului European de Artă și Cultură a Romilor.

Lansarea RomArchive în București este realizată și cu sprijinul Fundației ERSTE și în colaborare cu Teatrul Evreiesc de Stat și cu Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher.

RomArchive – Arhiva Digitală Romă este primul proiect de anvergură internaţională ce oferă o perspectivă inovatoare asupra a ce înseamnă arta şi cultura, istoria şi identitatea rome; toate acestea prezentate şi spuse de înşişi romi în cooperare cu neromi.

Disponibilă online la www.romarchive.eu în limbile engleză, germană şi romani, RomArchive este o colecţie cuprinzătoare şi în continuă dezvoltare de producţii artistice rome, precum şi documente de arhivă despre istoria Holocaustului şi despre mişcările civile ale romilor, toate acestea încadrate de texte academice, subliniind contribuţia romilor la istoria culturii europene.

„Vocile victimelor” spune pentru prima dată povestea persecuţiei îndreptate împotriva romilor, exclusiv din perspectiva victimelor. Colecţia se bazează pe surse istorice din perioada în care au avut loc persecuţiile şi perioada imediat postbelică. Sursele primare sunt reduse ca număr însă, dată fiind apropierea lor temporală de experienţa persecuţiilor, ele deţin o intensitate şi o claritate a suferinţelor îndurate de mare impact. Actorii Vera Linguraru, Nedjo Osman, Oana Rusu şi Sorin Sandu vor readuce la viaţă, în limbile română şi romani, câteva din vocile celor persecutaţi sub regimul nazist din cauza originii lor – Romi, Sinti, Căldărari, Lalleri, Lovari, Manouches sau ca membri ai altor grupuri vorbitoare de romani.

„Vocile victimelor genocidului nazist reprezintă o mărturie impresionantă a auto-afirmării în faţa perspectivei exterminării”, declară Karola Fings, curatorul secţiunii, care va prezenta demersul său curatorial şi, într-un scurt interviu cu istoricul Viorel Achim, va aborda deportarea în Transnistria a romilor din România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, consecinţele acesteia şi reprezentarea deportărilor după 1945.

Preluând din componenta muzicală a RomArchive, etnomuzicologii de origine romă Ioanida Costache şi Petra Gelbart, curator al secţiunii, vor discuta despre modul în care romii, în ciuda unui context istoric opresiv, au păstrat un puternic simţ al identităţii, de apartenenţă la un popor şi al mândriei prin practicarea şi cultivarea muzicii. Muzicienii Gicu Petrache (voce) şi Nicu Ciotoi (vioară) vor interpreta cântece extrase din repertoriul muzical romani, care sunt, în fapt, memoriale ale traumelor istorice şi ale îndelungatei moşteniri a persecuţiilor suferite.

Evenimentul de lansare va fi urmat, de la ora 20:00, de spectacolul de teatru Kali Tras (Frica neagră) al Companiei de teatru Giuvlipen, care spune povestea cutremurătoare a Holocaustului romilor sub regimul politic al lui Antonescu, poate cel mai brutal, important şi ignorat capitol din istoria comunităţii rome. Împreună cu o trupă romă de teatru ambulant ne întoarcem în anii ’40, când vieţile lor stau sub semnul ameninţării cu deportarea în Transnistria.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015