Connect with us

Asul de trefla

Romi cu acte  – Romi fără acte

Avatar

Published

on

 

 

 

Una din problemele comunității rome este lipsa actelor de identitate. Din nefericire, există cetățeni, și alte etnii dar în special romi, care nu au asemenea acte. Fără acte de identitate aceștia nu vor putea să își exercite nici drepturile. Cel mai important este dreptul la muncă. Fără acte, un cetățean nu poate lucra în mod legal. Fără loc de muncă nu va plăti impozite. Fără plata impozitelor nu va putea beneficia de asigurări de sănătate, de șomaj sau de pensie.

Într-o raționalitate rece și contabilă unii ar putea spune că, fără acte, romii nu vor putea beneficia nici de sprijin social. Dar acest lucru nu este neapărat adevărat. Ajuns într-o situație limită (boală, vârstă înaintată) un rom ar putea apela a ajutor din afară (familie, servicii publice) și să între în legalitate. Odată posesor de acte, el se califică pentru sprijin social deși până atunci nu a sprijinit societatea contribuind la bugetul de stat.

Nu facem nici o economie ignorând problema lipselor de acte de identitate ale romilor. în schimb există mai multe beneficii pentru autoritățile locale care ar face pași de integrare legală a populației de romi.

Dintre acestea menționăm:

  • Mai multe impozite la bugetul local: după cum spuneam, actele permit munca „la alb”, iar din muncă se rețin impozite.
  • Mai multe alocații de la bugetul central: o parte din alocațiile bugetare depind de numărul de locuitori. Mai mulți locuitori înseamnă mai mulți bani.
  • Mai multe voturi. Să zicem că sunteți un primar care ati facilitat eliberarea de acte de identitate pentru romi. Unii dintre aceștia au căpătat un loc mai bun de muncă. Sau poate din banii suplimentari ați mai asfaltat o uliță sau ați mai tras o conductă de apă. Toate acestea sunt surse de voturi.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015