Connect with us

Asul de trefla

Romii au nevoie de Evanghelie

Avatar

Published

on

Romii din România constituie unul dintre grupurile etnice minoritare cele mai mari din ţara noastră. Conform recensământului din 2011, ei numărau peste 620 mii de persoane, adică 3,3% din totalul populaţiei. Există opinii că aceste cifre nu corespund realităţii. Potrivit unor estimări la nivelul anului 2013, romii sunt 10% din populaţia României, reprezentând circa 1,5 milioane de persoane.

„În România trăiesc aproximativ 1.500.000 de romi. Acestea sunt estimările Băncii Mondiale ale Consiliului Europei şi ale Agenţiei Naţionale pentru romi. INS-ul ne spune că în România trăiesc 624.000 de romi. Există o diferenţă majoră între cele două cifre”, a spus Daniel Vasile, parlamentar.

„În comunitatea în care eu lucrez, maxim 20% dintre familii au în case apă, o baie sau o toaletă înăuntru. Bineînţeles, aproape jumătate dintre ei au un acoperiş stricat şi podea de pământ”, a spus Nicole Triff-Rast, din cadrul Fundaţia LOC – Târgu Mureş.

De-a lungul timpului s-au realizat programe speciale pentru integrarea romilor, care au adus îmbunătăţiri vizibile. Însă unul dintre cele mai de impact instrumente a fost Cuvântul lui Dumnezeu, după cum au observat cei care s-au implicat în comunităţile de romi.

„Romii au nevoie de Evanghelie. Spun lucrul acesta pentru că în ultima perioadă, Dumnezeu mi-a dat ocazia să plantez o biserică în rândul unei comunităţi de romi, în localitatea Măguri. Am văzut dorinţa lor sinceră de a-L cunoaşte pe Dumnezeu, am văzut pasiunea lor pentru muzică, interesul lor pentru a-şi schimba viaţa dar şi dorinţa de a înveşti în generaţiile care urmează. Mulţi dintre ei au ajuns la concluzia că Evanghelia are soluţii pentru rezolvarea problemelor comunităţilor de romi”, a declarat Ionel Tutac, pastor al Bisericii Harul din Lugoj.

„Am avut posibilitatea de a-i vedea pe fraţii romi… uneori, trăiam cu impresia că Dumnezeu a luat harul de la alte popoare, inclusiv de la poporul nostru roman şi l-a dat pentru vremea aceasta fraţilor romi”, a precizat Viorel Candreanu, pastor al Bisericii Betel din localitatea Ipoteşti, judeţul Suceava.

Odată ce Evanghelia pătrunde în comunităţile de romi se observa creşterea interesului pentru o viaţă diferită şi pentru educaţia tinerei generaţii. Totodată au loc schimbări sociale.

„Într-o comunitate în care aceştia beau, se tăiau cu cuţitele iar oamenilor le era frică să treacă pe stradă, în loc de trei baruri s-au ridicat trei biserici. Acolo, într-una dintre bisericile din Murgeni, noi am deschis un centru de zi. Lucrăm cu copiii iar adulţii au început să-şi schimbe atitudinea când au văzut că noi ne ţinem promisiunea, că ne pasă cu adevărat de copiii lor şi că vrem să le dăm o altă şansă pentru viitorul lor”, a menţionat Aurora Vatamaniuc, preşedinte executiv al Fundaţiei Star of Hope România.

„Sunt plăcut impresionat şi mă aştept ca ceea ce văd astăzi că seamănă foarte bine cu ceea ce s-a întâmplat cu evreii când au ieşit din Egipt, să ducă la o următoare generaţie care va avea maturitate de a-şi permite să abordeze problemele grele din comunitatea lor, care să vizeze transformarea întregii societăţi”, a subliniat Mihai Dumitrascu, pastor al Bisericii Emanuel din Galaţi.

Integrarea romilor în societate poate avea şi un important impact socio-economic pe termen lung. Se estimează că în următorii ani, în România vor fi mai mulţi pensionari decât persoane integrate pe piaţa muncii.

„Să ştiţi că pensiile noastre pot fi plătite de romi. Spun acest lucru conştient fiind şi totodată dorind să trag un semnal de alarmă că în procent de 30% din populaţia activa roma activează pe piaţa forţei de muncă în mod licit. Dacă nu vom înţelege acest lucru şi nu îi vom integra pe piaţa forţei de muncă în următorii ani pe romi, s-ar putea ca în momentul în care vom ieşi la pensie să nu avem cine să ne plătească pensiile”, a mai spus Daniel Vasile, parlamentar

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015 Shared By Fancy Text Generator