Connect with us

Social

Romii din Romania, subiect de televiziune in America

Published

on

Romii din satul Dalga, comuna Dor Marunt, judetul Calarasi, precum si modul lor de viata fac subiectul reportajului CBS NEWS.
O asezare cu 2500 de oameni, din Dalga, are drumuri prafuite, nu are apa curenta iar rata somajului in localitate este de 70%. Cei mai multi adulti muncesc in strainatate, in mare parte in Italia sau Marea Britanie, multi dintre ei afirmand ca in Romania nu au de munca fiindca nimeni nu vrea sa-i angajeze. In anii comunismului cei mai multi dintre membrii comunitatii rome au muncit in fabrici care apartineau statului si in cooperativele agricole, insa multe dintre acestea au falimentat dupa 1989, iar romii si-au pierdut locurile de munca.
De atunci, ei s-au chinuit sa faca fata cheltuielilor si sa le ofere astfel un viitor mai bun copiilor lor, cu toate ca proiectele initiate de Uniunea Europeana si organizatiile non guvernamentale ii ajuta pe unii sa-si lanseze mici afaceri si sa imbunatateasca educatia copiilor. In acest sens, copii romi merg la scoli care au si activitati de dupa-amiaza, in care sunt ajutati sa-si faca temele, printr-un program after-schol sponsorizat de Comisia Europeana in Dalga. Programul denumit Fondul Educatiei Rome este menit sa acopere prapastia educationala dintre romi si restul cetatenilor din intreaga Europa.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015