Connect with us

Social

Romii şi nomazii din statele bogate ale UE se confruntă cu inegalităţi frapante

Partida Romilor

Published

on

Speranţa de viaţă a persoanelor nomade din Europa de Vest este cu zece ani mai mică decât a populaţiei generale, indică o anchetă la nivel european, care scoate la lumină sărăcia şi inegalităţile frapante de care suferă aceste minorităţi din ţările bogate ale blocului comunitar, transmite miercuri dpa.

Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) a intervievat peste 4.600 de romi, nomazi şi membri ai altor minorităţi tradiţional itinerante din Marea Britanie, Belgia, Franţa, Irlanda, Olanda şi Suedia.

Raportul publicat miercuri arată că aproape un sfert din aceşti copii trăiesc în familii în care nu există venituri suficiente pentru necesităţi de bază precum hrană sănătoasă, încălzire sau chirie.

La nivelul UE, doar 6,5% dintre toţi copii suferă de astfel de privaţiuni.

O anchetă anterioară a FRA printre romii din ţările din estul şi sudul UE a arătat că fiecare al patrulea rom trăieşte într-o familie care a suferit de foame cel puţin o dată în ultima lună.

Raportul de miercuri relevă însă că ‘procente neaşteptat de ridicate dintre adulţi şi copii se confruntă cu foamea’ şi în Europa de Vest.

Foamea afectează fiecare a cincea familie de romi şi nomazi din Suedia, în majoritatea celorlalte ţări procentul situându-se între 10-15%.

‘Acest raport dezvăluie greutăţile şocante pe care prea mulţi romi şi nomazi le îndură în Europa de astăzi’, a declarat directorul FRA, Michael O’Flaherty, cerând ‘guvernelor şi societăţii să rupă cercul vicios al sărăciei şi excluziunii sociale’.

Raportul, care mai scoate la lumină discriminare şi şomaj, a fost publicat în perspectiva datei de 6 octombrie, când Comisia Europeană îşi va prezenta noua strategie pentru egalitatea romilor.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015