Connect with us

Asul de trefla

Rromanipenul, Codul bunului-simţ

Avatar

Published

on

În comunitatea romă tradiţională există un sistem simbolic al valorilor, care poartă numele de Rromanipen. Termenul poate fi tradus în limba română prin “romitate”, însă sensul pe care acesta îl are pentru etnia romă este mult mai complex decât pare la prima vedere prin simpla lui traducere în româneşte.

Rromanipen înseamnă, în egală măsură: phralipen – frăţie; patĭv – respect, cinste, onoare; uźipen – păstrarea purității sufletești și trupești, precum şi baxt – soartă, noroc.

Acelaşi sistem de valori al comunităţilor rome tradiţionale, Rromanipen, ne arată faptul că membrii cei mai de seamă ai familiei rome tradiţionale sunt copiii şi bătrânii. Însă, într-o astfel de familie, pentru care obiceiurile străbune sunt literă de lege, tinerii trebuie să le ceară voie bătrânilor înainte de a lua cuvântul.

Respectul între membrii acestei etnii se arată – nu ca în limba română, neapărat  prin pronumele de politeţe “dumneavoastră”, ci prin formulări de tipul: “Kako!” – însemnând “unchiule”, “nene” sau “Bibie!” – care înseamnă “mătuşă”, “tanti”.

Tot o formă de respect este şi faptul că femeia romă tradiţională nu îi va da niciodată soţului un pahar cu apă fără să-şi acopere mai întâi mâinile cu un prosop sau, în ultimă instanţă, cu propria basma.

Sursa: Talida Stănică, „Kestiuni rome. O incursiune în cultura, istoria și tradițiile romilor”, București, 2014

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015