Connect with us

Social

RROMII NEVOIASI DIN LUDUS VOR BENEFICIA DE ASISTENTA SOCIALA

Published

on

La initiativa primarului Ioan Cristian Moldovan si a sefului de cabinet al primarului, Liviu Botezan, recent a avut loc, la sediul Primariei ludusene, o consfatuire pe tema asistentei medicale pentru comunitatea rroma din oras. Au participat, ca invitati, dr. Hadrian Oltean, managerul Spitalului orasenesc „Dr. Valer Russu”, medicii de familie Cristina Jurca, Csiki Edith si Laura Apostol, mediatorii sanitari pentru comunitatea de rromi Anamaria Gongolea, Vandana Ötvös si Cristian Mursa, preotul paroh drd. Constantin Savu, administrator al Centrului social de zi „Filantropia” al Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia. Administratia locala a fost reprezentata de primarul Ioan Cristian Moldovan, jurist Eugenia Giurgea, secretarul Unitatii Administrativ Teritoriale Ludus, sociologul Claudia Veres, sefa Serviciului de Asistenta Sociala, consilier Lucia Chiper, din acelasi serviciu, consilierul Daniel Moca, angajat al Primariei pentru problemele rromilor, prof. Liviu Botezan, seful de cabinet al primarului si moderator al consfa­tuirii, dl. Ovidiu Pop, consilier al primarului.

Dupa doua ore de discutii s-a convenit ca Primaria, prin Serviciul de Asistenta Sociala, sa trimita, trimestrial, medicilor de familie listele cu ludusenii de etnie rroma care beneficiaza de ajutor social si pentru care Primaria plateste consultatiile medicale, iar pentru ceilalti rromi medicii sa apeleze, in continuare, la sprijinul financiar al Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala. In ceea ce priveste activitatea mediatorilor sanitari pentru familiile de rromi, s-a precizat ca programul lor zilnic trebuie aprobat si verificat de medicii de familie, acestora revenindu-le si obligatia de a le evalua periodic eficienta muncii de teren. Principalul criteriu de apreciere sa fie numarul de rromi care respecta strict normele de igiena personala si a locuintei si a celor care se prezinta periodic la cabinetele medicului de familie pentru consultatii si tratament.

Fara sa se constituie intr-o amenintare la adresa lor, mediatorilor sanitari platiti de Primarie li s-a atras atentia sa-si indeplineasca riguros responsabilitatile cuprinse in fisa postului si li s-a reamintit ca, potrivit Ordinului 619/2002 al ministrului Sanatatii, la cei aproximativ 960 de rromi din Ludus, Primaria are dreptul doar la o norma si jumatate si nu la trei posturi de mediatori sanitari. In subsidiar, s-au facut referiri la familiile de rromi care refuza sa lucreze cinci zile pe luna in folosul comunitatii, dar fac mare scandal cand li se anuleaza din acest motiv, ajutorul social, statutul de asistat social si dreptul la consultatie medicala gratuita, la minorele gravide care, din motive usor de inteles, refuza sa-l numeasca pe tatal viitorului lor copil, la tinerele mame care-si abandoneaza copiii in mater­nitate sau in Sectia de pediatrie, la pericolul pe care il reprezinta pentru intreaga comunitate luduseana bolnavii de TBC, HIV sau alte boli molipsitoare, care nu-si declara bolile si nu urmeaza un tratament medical adecvat.
In spiritul solidaritatii comunitare, administratia locala, institutiile medicale, bisericile, organizatiile filantropice si multi cetateni din oras se implica in ajutorarea si in schimbarea mentalitatii rromilor din familiile nevoiase si este fireasca asteptarea lor ca aceasta categorie de rromi sa accepte normele europene de convietuire comunitara.

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015