Connect with us

Remember

Sfârşitul primăverii, o sărbătoare

Avatar

Published

on

La sfârşit de mai, în cultura romă este marcată Ziua Florarilor. Chiar dacă nu este vorba despre o mare sărbătoare, merită să îi menţionăm importanţa, fie şi numai pentru că florile sunt cele care ne înfrumuseţează viaţa tuturor, măcar din când în când.

Ziua Florarilor se sărbătoreşte pe 31 mai încă din anul 1934. Atunci a fost ziua în care Gheorghe Niculescu, proprietar al florăriei “La doi trandafiri”, devenea preşedintele Uniunii Generale a Romilor din România. Asociaţia a funcţionat doar până în anul 1941, însă oficial a fost desfiinţată abia în 1948. Care sunt motivele şi în ce condiţii a fost înschisă nu se ştie cu precizie, însă cel mai probabil evenimentele premergătoare înfiripării comunismului la noi au fost factorul decisiv.

După o întrerupere de zeci de ani, Ziua Florarilor s-a sărbătorit din nou în România. S-a întâmplat în Parcul Plumbuita din Bucureşti, în anul 2006. Ideea de a reînflori sărbătoarea a aparţinut atunci Asociaţiei Florarilor din Bucureşti.

Sursa: Talida Stănică, „Kestiuni rome. O incursiune în cultura, istoria și tradițiile romilor”, București, 2014

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015