Connect with us

News

Stiati ca…

Published

on

?tiati ca aproape 25.000 de romi romani au fost deportati in Transnistria in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial la ordinul maresalului Ion Antonescu.

Adica aproximativ 12% din numarul romilor existent in acea perioada in Romania.
Exceptie au facut, mobilizatii si familiile mobilizatilor precum si romii care indeplinesc un mestesug ? fierari, muncitori calificati si ceilalti? conform declaratiei vicepresedintelui Consiliului de ministri, profesorul Mihai Antonescu, prieten nu ruda cu maresalul Ion Antonescu. Pe romii ramasi in tara politica de romanizare nu i-a afectat in mod brutal.
Insa exista mereu teama ca deportarile se vor extinde. Au fost chiar semnalate cazuri in care romi care nu au fost trimisi in Transnistria erau amenintati cu deportarea, in interes personal de unii jandarmi si politisti locali.
Ion Antonescu a ordonat, in anul 1942, deportarea celor aproape 25.000 de romani de etnie roma: batrani, barbati, femei si chiar copii si invalizi. Conform documentelor vremii aproape 11.500 dintre ei erau romi nomazi, peste 13.000 romi nenomazi, nemobilizabili si declarati de autoritatile vremii ca fiind ?? periculosii ordinei publice??.
Inca 69 de romi au mai fost deportati in Transnistria, separat de ceilalti. Acestia erau considerati ??infractori eliberati din inchisori?. Spre deosebire de evrei, romii deportati nu au fost executati, ci lasati sa cada prada frigului. Peste 11.000 dintre romii deportati in Transnistria au murit in lagarele naziste in ciuda faptului ca rudele unora dintre ei luptau pe front, pentru Romania.
Singurul om politic ce s-a opus acestei situatii a fost liderul Partidului Liberal Constantin Bratianu.

?tiati ca:

In familiile rome femeia devine tot mai importanta odata cu trecerea anilor?

Ajunsa la o varsta matura, dupa ce va fi procreat, aceasta conduce intreaga familie, mai putin pe sot. Asta pentru ca familia roma traditionala a ramas de-a lungul anilor una de tip patriarhal. Intr-o familie roma, nora devine nu doar sotia fiului ci si fiica adoptiva a noii sale familii, de unde si expresia ?a dormi la spatele soacrei ? des folosita de membrii acestei etnii. In cultura roma, dar mai ales in cea de tip traditional binele familiei ocupa un loc important decat cel a membrilor acesteia. De aceea casatoria este nu atat o legatura amoroasa oficializata, cat o alianta intre familia mirelui si cea a miresei. In familiile de romi traditionale arareori se intampla sa se ajunga la divort, asta pentru ca barbatul si femeia casatoriti legal nu sunt independenti de restul familiei in totalitate. Cei doi sunt atent supravegheati de maturii celor doua familii, astfel incat niciunul dintre ei sa nu calce stramb. Daca totusi se intampla sa se ajunga la certuri sau la inselaciune justitia traditionala roma este calea de a cauta dreptatea in interiorul comunitatii.

Este cunoscut faptul ca justitia traditionala roma nu este una permisiva asa cum este cea moderna. Comunitatile de romi in general si familiile lor, in particular, au o cultura bazata in mare parte pe imaginea pe care o are fiecare membru in fata celorlalti si mai ales pe ideea de rusine.

?tiati ca.

Recent a fost stabilita cu exactitate adevarata origine a romilor. Pana acum stiinta nu reusise sa determine cu precizie acest aspect al istoriei. O echipa de cercetatori indieni si estonieni, profesori la Universitatea Cambridge a examinat peste 10.000 de mostre ADN, apartinand mai multor grupuri etnice din India. Daca pana acum, mai existau semne de intrebare privind momentul si punctul plecarii romilor spre restul lumii, rezultatele acestei echipe de academicieni le-au inlaturat. In concluzie, asa cum se stia deja, se pare ca au existat doua mari valuri de migratie a populatiei rome. Astfel cea din Europa si din Marea Britanie provine de pe continentul Indian, de unde a plecat in urma cu 1400 de ani. Pe durata cercetarilor s-a constatat ca exista mari asemanari intre romi si locuitorii intregului sub-continent Indian. Insa cea mai mare potrivire genetica a fost cu persoanele din nord-vestul Indiei. Mai mult decat atat, cercetatorii au stabilit ca romii de astazi provin din coasta Indiana numita ?dalit? in traducere ?cei de neatins?.

Inca o concluzie a studiului efectuat de academicienii Universitatii Cambridge este aceea ca, inainte de a pleca din India, vechii romi erau discriminati pe scara larga fiind obligati chiar sa faca muncile cele mai grele si mai umilitoare. Motiv in plus pentru a-i determina sa paraseasca India. Un al doilea val de migratie a fost cauzat de raspandirea islamului in India. Rezultatele acestui studiu au fost confirmate de Consiliul Romilor din Marea Britanie.

Sursa: emisiunea ??i eu m-am nascut in Romania?.
Mihaela Mihai

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015