Connect with us

Cultura

Tabăra culturală, educativă şi de merit pentru liceeni romi

Avatar

Published

on

 

Cu ocazia taberei de vară “ Tabăra culturală, educativă şi de merit pentru liceeni romi”(organizat de preşedintele Organizaţiei de tineret APRPE Satu Mare, Godzsa Zsolt Tiberiu) din 2016, am invitat-o pe doamna profesor Kolbaszer Erzsebet-Gyongyi din municipiul Cărei, Jud. Satu Mare, având experienţa mai multor ani în instruirea şi educarea claselor formate din copii romi, cu care a organizat diferite activităţi extraşcolare de succes, constând în concursuri, serbări artistice.

Doamna profesor Kolbaszer Erzsebet-Gyongyi a descoperit  că mulţi copii au talente artistice deosebite în interpretarea dansurilor, cântecelor şi în păstrarea obiceiurilor şi tradiţiilor etniei noastre. A scris o piesă de teatru,,Sărmanii flăcăi” o tragicomedie, în care copiii romi au interpretat rolurile şi a înfiinţat un grup de actori amatori romi ,,Comedianţii-Komediasok” repurtând succes pe scena teatrului din Carei. A rămas impresionată de activităţile taberei noastre, ne-a încurajat să organizăm şi în viitor asemenea tabere, căci sunt foarte educative, servesc într-adevăr integrarea copiilor noştri şi consideră că asemenea activităţi sunt foarte utile în educarea tinerei generaţii. Cu ocazia acestei vizite, doamna profesor ne-a filmat si a prezentat aspecte din tabără, realizând filmul youtube ,,Iată, am întâlnit ţigani fericiţi! După succesul răsunător obţinut de către, doamna Kolbaszer a fost invitată să participe şi să interpreteze piesa de teatru “Sărmanii flăcăi” la Bruxeles în contextul ,,Săptămâna europeană a romilor” organizat de Parlamentul European.

 

Am avut plăcuta surpriză să fiu contactat de doamna profesor, care mi-a expus dorinţa ei de a încheia un parteneriat cu Organizaţia de tineret a APRPE Satu Mare, de a schimba actorii din piesa de teatru “Sărmanii flăcăi” cu elevii romi din tabără şi împreună să reprezentăm judeţul – ţară noastră la Bruxelles. Sunt foarte mândru şi mă simt onorat, că Organizaţia de tineret a APRPE Satu Mare (14 elevi romi de limba maghiară din judeţul nostru ) vom reprezenta romii din judeţul-ţara noastră şi vom vizita Parlamentul European, unde vom avea şansa de a transmite un mesaj europarlamentarilor. Mesajul va fi următorul“ SUNTEM ÎN STARE “.

Cred că acest prilej va arăta şi celorlalţi copii romi din judeţul – ţară noastră, că prin educaţie, muncă şi sudoare, te poţi integra şi atunci vei fi respectat.

 

 

Cu deosebit respect, secretar APRPE ( preşedinte OTAPRPE ) Satu Mare, GodzsaZsoltTiberiu.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015