Connect with us

Politic

Traian Basescu are solutia europeana pentru problema romilor

Published

on

Presedintele a declarat ca problema romilor in spatiul european nu va fi rezolvata daca nu se aplica solutia ”toti puradeii la scoala”, indiferent daca acestia se afla in Germania, Spania sau Italia.
”Pentru ca si ei, ca si noi, stim foarte bine ca problema romilor nu este o problema de Schengen, ei nu aterizeaza din tari arabe, nu vin din India, ci din spatiul european, iar acum ajungem din nou la ceea ce eu ceream in Consiliu, in 2009 si 2010, o politica europeana pentru integrarea romilor, iar asta trebuie sa plece de la un zero absolut, care inseamna ca nici o primarie pe teritoriul UE nu-ti da nici un fel de ajutor daca nu iti trimiti copiii la scoala”, a afirmat Basescu.
Presedintele a mai aratat ca poate fi gasita o formula de trimitere de cadre didactice din Romania in Germania pentru educarea tinerilor romi, la fel cum au fost trimisi si in Spania si Italia.
”Gasim formule. Cum avem dascali romani in Spania, in Italia, putem trimite si la Dusseldorf. Cat stati fratilor aici? Sase luni. Toti puradeii la scoala.” Pentru ca nu vom rezolva problema romilor nici in generatiile urmatoare, daca nu incepem cu acest element de baza, copiii romi la scoala”, a afirmat Basescu.

”Nu voi accepta abordarea interzicerii dreptului la libera circulatie pentru romi”.

”Daca cineva vrea sa sugereze ca Romania ar trebui sa interzica libera circulatie a unei categorii de cetateni ai etniei, trebuie sa uite aceasta abordare”, a afirmat presedintele, aratand ca ministrul italian de interne Roberto Maroni din guvernul lui Silvio Berlusconi a propus in urma cu cativa ani si acest tip de solutie.
”Si raspunsul nostru a fost simplu: Da, introducem restrictii cu o singura conditie, probati-ne ca sunt infractori. Daca la voi nu pedepsiti cersetoria, vrei sa-i pedepsesc eu pentru cersetorie? Prindeti-l ca a furat, dati-ni-l si-i dam interdictie de a parasi tara. Doar asa, pentru ca il urci in avion si spui ”du-te inapoi in Romania”, nu se poate. Aici crearea unor precedente este extrem de periculoasa si de aceea Romania refuza categoric orice precedent de acest tip. Cu infractorii, da, suntem de acord, ni-i tinem acasa un timp, cat stabilim, dar nu cu cetateni romani de etnie roma sau care sunt romani pur si simplu”, a mai precizat presedintele Traian Basescu.
Victor N Bogdan

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015