Connect with us

Eveniment

Ziua Europeană a Limbilor la cafeneaua Lingua FEST

Avatar

Published

on

 

Sala Teatrelli a Centrului de Creație și Artă a Municipiului București a fost gazda ediției VI a Lingua FEST în ziua de 26 septembrie 2017, când patru instituții și circa 60 de participanți, persoane implicate în proiecte Erasmus și în proiecte premiate cu European Language Label, experți, lingviști, profesori de limbi moderne și minoritare, reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale și ai organizațiilor neguvernamentale au celebrat împreună Ziua Europeană a Limbilor. Din partea organizatorilor, au rostit cuvinte de salut doamna Christiane Gertrud Cosmatu, subsecretar de stat la Departamentul pentru Relații Interetnice și doamna Carmen Toma din partea Reprezentanței Comisiei Europene în România.Tot în deschiderea evenimentului a luat cuvântul și Alina Cristiana Tache, câștigătoarea în România a celei de-a zecea ediții a concursului anual de traducere ‘’Juvenes Translatores’’ organizat de Comisia Europeană.

Ca în fiecare an, LinguaFEST a avut în vedere sensibilizarea publicului față de bilingvism și multilingvism, promovarea diversității culturale și lingvistice și încurajarea învățării limbilor moderne și minoritare începând de la vârste cât mai mici. Astfel că, sub îndrumarea domnului Dan Porfir,Voice Coach și Senior Linguist, moderatorul și prezentatorul acestei ediții, participanții s-au grupat în cadrul celor cinci ateliere ale cafenelei lingvistice Lingua FEST, abordand teme legate de învăţarea, predarea și utilizarea limbilor moderne și minoritare și rolul de vehicul al acestora în facilitarea dialogului intercultural.

Cele 5 ateliere ale cafenelei lingvistice Lingua FEST 2017 au propus următoarele teme de dezbatere:
– Învățarea limbilor minoritare în contextul aniversării a 25 de ani de la adoptarea Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare.
– Limbile străine şi dezvoltarea profesională; profesiile din domeniul lingvistic.
– Învăţarea limbilor străine în context non-formal.
– Certificatul lingvistic european (European Language Label)
– Rolul profesorilor de limbi moderne sau minoritare în educaţia interculturală a tinerei generaţii.
Începând din anul 2001, 26 septembrie este o zi în care toate cele 47 state membre ale Consiliului Europei și cele 28 state membre ale Uniunii Europene organizează programe prin care promovează diversitatea lingvistică și culturală, cel mai important patrimoniu al continentului nostru. Departamentul pentru Relații Interetnice a fost coorganizator al LinguaFEST 2017, împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015