Connect with us

Asul de trefla

Ziua Internationala a Limbii Materne

Avatar

Published

on

Diversitatea lingvistica si culturala sunt valori universale care consolideaza unitatea si coeziunea dintre societati. Prin declararea zilei de 21 Februarie drept Zi Internationala a Limbii Materne, UNESCO a subliniat importanta diversitatii lingvistice si a tras un semnal de alarma asupra faptului ca mai mult de jumatate din limbile vorbite in lume sunt pe cale de disparitie.
Tot navigand si navigand pe internet observ ca tendinta de a prescurta cuvintele in chat-uri sau pe forumuri a luat amploare si in acelasi timp o intorsatura foarte urata.
Limba noastra, in varianta online a devenit de multe ori indescifrabila. Si nu ma refer la banalele „tz”- uri in loc de „t” sau „k” in loc de „ca/ca”. Ma refer la texte de genul: „fat ast s vy p l mn s stm la brf k nm vb d mlt. Pote mergm la chf la maj? La alex k s skpm d plyktysealaaaaa. Pop: x: x: x: x”, adica „Fata, astept sa vii pe la mine sa stam la barfa, ca n-am mai vorbit de mult. Poate mergem la cheful de majorat al lui Alex ca sa scapam de plictiseala. Te pup”. Poate e mai usor sa scrii asa, dar e al dracului de greu pentru nefericitul care trebuie sa-si dea seama ce ai vrut sa transmiti.
De exemplu, in momentul in care cititi, incercati asta: uitati-va la paragraful de mai sus si, daca nu s-a intamplat pana acum, sigur va vor obosi ochii si va va lua cu ameteala. Eu am patit-o cand incercam sa corectez textul.
Va provoc sa dedicati o jumatate de ora cititului de comentarii pe site-uri precum hi5 sau netlog.
Si sa vedeti acolo maiestrie.
Sa nu mai punem la socoteala ca dureaza mai mult sa scrii „pooooooooooooop doolke” decat „te pup dulce”.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015