Connect with us

Activitate parlamentara

Ziua Internaţională a romilor, 8 aprilie

ziua-internationala-a-romilor-8-aprilie-489-1Ziua Internaţională a romilor se sărbătoreşte în fiecare an, la începutul lunii aprilie.
Scopul acestei zile este acela de a atrage atenţia societăţii asupra problemelor cu care se confruntă romii. Ea a devenit, de asemenea, ziua memoriei romilor omorâţi de nazişti în timpul celui de al doilea Război Mondial.
Pe 8 aprilie, în toate ţările au loc seminarii, festivaluri sau acţiuni umanitare.

La Congresul Mondial al Romilor desfăşurat la Londra, în anul 1971, s-a luat decizia ca ziua de 8 aprilie să devină Ziua Internaţională a Romilor din întreaga lume. Tot atunci a fost adoptat, ca imn internaţional al romilor cântecul „Gelem, gelem”, interpretat de cântăreaţa Olivera Vuco, în cunoscutul film iugoslav ‘’Am întâlnit şi ţigani fericiți”, peliculă ce datează din anul 1967. De asemenea, a fost adoptat şi steagul internaţional al romilor, având jumătatea de jos verde, simbol al câmpurilor înverzite şi jumătatea de sus albastră, simbol al cerului senin, iar la mijloc o roată, simbolizând pe de o parte soarta, roata succesiunii vieţii, iar pe de altă parte nomadismul, în relaţia cu spaţiul originar al Indiei.
În 2006, la iniţiativa domnului deputat Nicolae Păun, data de 8 aprilie devenea, oficial, Sărbătoarea etniei romilor din România.
Palatul Parlamentului

Ziua Internaţională a Romilor a fost sărbătorită la Bucureşti, în cadrul unei conferinţe moderate de domnul deputat Nicolae Păun. Preşedintele Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte şi Problemele Minorităţilor Naţionale.

Invitaţi speciali ai evenimentului au fost membrii Delegaţiei Oficiale a Forumului al romilor şi nomazilor. De asemenea la evenimentul desfăşurat în Palatul Parlamentului României au mai participat reprezentanţi ai Guvernului României şi reprezentanţi ai mai multor Organizaţii Guvernamentale, personalităţi politice naţionale, reprezentaţi ai misiunilor diplomatice dar şi personalităţi ai mediului academic. În cadrul acestui eveniment delegaţia Forumului European a mers în mijlocul unei comunităţi de romi din Bucureşti.
Ziua Internaţională a Romilor sărbătorită în toată ţara

Premii pentru cei mai buni şi mai implicaţi elevi, studenţi şi profesionişti romi
Întâlniri cu lideri şi membrii ai comunităţilor şi reprezentaţi ai instituţiilor publice locale şi centrale, spectacole de muzică şi dansuri prin acestea au fost marcate şi anul acesta, data de 8 aprilie, Ziua Internaţională a Romilor.

9065959729_7633dc1e49_oMesajul Primului-Ministru, Victor Ponta

‘’Cu prilejul Zilei Internaţionale a Romilor, vreau să salut contribuţia cetăţenilor noştri, de etnie romă, la dezvoltarea României de azi. De-a lungul istoriei noastre, fierarul rom a făcut întotdeauna echipă bună cu ţăranul român; lăutarii au fost inima sărbătorilor, argintarii, căldărarii, cărămidarii, rudarii şi alte neamuri de romi au ocupat un loc aparte în istoria noastră. Suntem conştienţi că, din păcate, prejudecăţile au făcut ca o parte din aceştia să fie ignoraţi sau excluşi în diversele perioade ale evoluţiei societăţii noastre. Lucrăm în continuare să depăşim prejudecăţile şi să oferim romilor şanse egale dezvoltării ca o parte a naţiunii române, într-o Europă a diversităţii şi ne mândrim cu performanţele de azi, din multe domenii profesionale şi din spaţiul cultural ale tinerilor de etnie romă. De aceea este esenţială continuarea şi consolidarea investiţiilor în proiecte pentru educaţie, care să ofere şanse de dezvoltare şi performanţă fiecărui tânăr, din oricare loc din România’’.

Premierul asigură că Guvernul va continua politicile de incluziune socială, reducere a decalajelor sociale şi combaterea discriminării.

10704436_847741795313073_844223189336238773_oMesajul Preşedintelui Klauss Johanis

‘’Cu prilejul Zilei Internaţionale a Romilor, doresc să-i felicit pe cetăţenii etniei rome. Cred că diversitatea de cultură şi tradiţie poate îmbogăţi o societate şi în acelaşi timp o poate face mai tolerantă şi mai inclusivă.

O asemenea zi este un prilej de sărbătoare dar şi de reflecţie asupra problemelor cu care se confruntă comunităţile şi cetăţenii de etnie romă. A recunoaşte dificultăţile şi mai ales, a găsi soluţii pe termen lung, prin eforturi comune şi dialog între toţi cei responsabili, reprezintă o probă de maturitate a societăţii. Incluziunea socială a tuturor grupurilor defavorizate sau vulnerabile este legată de proiectul unei Românii moderne – o ţară care susţine şi promovează educaţia, cultura, performanța şi unitatea în diversitatea care apreciază fiecare individ şi oferă oportunităţi fără discriminare.’’

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință