Connect with us

Eveniment

Ziua Internationala a Romilor

Published

on

Cu prilejul primului Congres al Romilor desfasurat la 8 aprilie 1971, langa Londra, au fost adoptate cantecul ”Gelem Gelem” ca imn al Romilor de pretutindeni si steagul Romilor (dreptunghiular, cu jumatatea superioara albastra, cea inferioara verde iar in centru cu o roata de culoare rosie, simbolizand Roata Universului cu 16 spite). In Romania se marcheaza ziua de 8 aprilie ca ”Sarbatoare a etniei Romilor din Romania”, adoptata prin lege de Parlamentul Romaniei, la initiativa deputatului Nicolae Paun.

Partida Romilor, filiala Bacau a serbat Ziua Internationala a Romilor printr-un simpozion privind istoria si valorile acestei minoritati.

”Gelem, Gelem, lungone dromentza”
Filiala Bacau a Partidei Romilor a marcat Ziua Internationala a Romilor printr-un simpozion privind istoria si valorile acestei minoritati.
Manifestarea a avut loc la Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu” si a beneficiat de participarea reprezentantilor Prefecturii, a mai multor istorici si a liderilor comunitatilor de romi. Au fost invitati, de asemenea, profesori si elevi de la Colegiul de Arta ”George Apostu” si Scoala Valea Seaca – Sascut, care au sustinut un program artistic. Manifestarile au durat doua zile si au inceput la Sascut, Racaciuni, Valea Seaca si s-au terminat la Onesti, Moinesti, Comanesti si Buhusi. Invitatii au vorbit despre istoria celei mai importante minoritati din Romania, despre traditiile si drepturile romilor, dar si despre simbolurile care le intaresc identitatea. Oaspetii au ascultat cu interes dizertatiile si au admirat costumele traditionale, precum si fotografiile expuse in sala de la parterul muzeului. Dupa dezbateri a urmat un program artistic sustinut de copii, micii artisti fiind indelung aplaudati.
Trebuie sa ne demonstram noua insine ca avem valori, ca suntem intr-un proces de reconstructie a comunitatilor de romi si am facut deja pasi mari spre educatie. Vrem sa pastram cultura pe care am mostenit-o, care este valoroasa si pe care nu am stiut s-o promovam suficient”, a spus vicepresedintele Partidei Romilor, Doru Tanasa.
Iulian Dragoicea

Ziua Internationala a Romilor marcata la Targu Jiu

Ca in fiecare an, romii au marcat aceasta zi importanta printr-o serie de actiuni menite sa aduca in prim plan traditiile, obiceiul, dar si portul unic, pastrat de zeci de ani asa cum se cuvine. Partida Romilor, filiala Gorj a sarbatorit in acest an, prin actiuni specifice, Ziua Internationala a Romilor. Incepand cu ora 10,00 la Sala Maura a Palatului Administrativ a avut loc o intalnire intre autoritatile locale judetene, dar si reprezentanti ai romilor din judet. A urmat o slujba de pomenire in memoria victimelor Holocaustului, la Biserica „Sfantul Nicolae” din municipiu.

Actiunile menite sa marcheze aceasta zi poposesc si la Penitenciarul Targu Jiu, acolo unde a avut loc o dezbatere cu tema ”Libertatea mai presus de toate”, cu participarea domnilor Marian Constantin, Nelu Pavel, presedinte Partida Romilor si Alin Robu, consilier rom. Tot la Penitenciarul Targu Jiu a avut loc si programe cultural artistice sustinute fie de detinutii unitatii, fie de taraful Partidei Romilor, condus de Mirel Falcoe.

Programul a continuat cu diferite competitii sportive, dar si cu gala de box, un spectacol unic oferit de clubul Pandurii Targu Jiu. Tot in aceeasi zi a urmat si galele de premiere, unde a fost premiat cel mai bun sportiv, de etnie roma, al anului 2012, dar si premierea celui mai bun elev de etnie roma care a obtinut rezultate exceptionale la invatatura.
Mirela Chiorean

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015