Connect with us

La zi

Samudaripen – Ziua Memorială a Holocaustului Romilor, instituită pe 2 august

Avatar

Published

on

Senatul a adoptat, în şedinţa plenului de luni, propunerea legislativă pentru instituirea Zilei Memoriale a Holocaustului Romilor – Samudaripen în data de 2 august.

Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative, la data de 2 august 1944, în lagărul de concentrare de la Auschwitz II Birkenau, cei 2.897 de membri de etnie romă rămaşi în viaţă au fost exterminaţi în camerele de gazare.

Proiectul Partidei Romilor „Pro-EUROPA”, iniţiat de către deputatul PRPE, Daniel Vasile, la care a aderat şi un grup de parlamentari din întreg spectrul politic, aminteşte că prin rezoluţia Parlamentului European din 15 iulie 2015 s-a stabilit ca data de 2 august să fie Ziua europeană de comemorare a victimelor genocidului romilor din timpul celui de al Doilea Război Mondial.

„‘Samudaripen’ este un termen în limba romani, înseamnă ‘ucidere în masă’ şi se referă la genocidul împotriva romilor în cel de-al Doilea Război Mondial, din timpul Holocaustului. (…) Din cauza faptului că romii au fost mai slab organizaţi este dificilă estimarea numărului de victime al Sumadaripen, dar se estimează că numărul de romi care au murit exterminaţi este între 200 de mii şi două milioane. (…) Data de 2 august este desemnată Ziua Memorială a Holocaustului Romilor pentru că în noaptea de 2 august 1944, în lagărul de concentrare de la Auschwitz II Birkenau, cei 2.897 de membri de etnie romă rămaşi în viaţă – femei, bătrâni şi copii – au fost exterminaţi în camerele de gazare. (…) Genocidul romilor în Europa merită recunoaştere deplină”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

Conform textului actului normativ, „se instituie Ziua Memorială a Holocaustului Romilor – Samudaripen care se comemorează, în fiecare an, în ziua de 2 august”.

„Cu prilejul comemorării Zilei Memoriale a Holocaustului Romilor – Samudaripen, se organizează acţiuni culturale, simpozioane, mese rotunde şi acţiuni cu tematică specifică dedicată acestei zile. Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale acordă sprijin pentru organizarea şi desfăşurarea manifestărilor ocazionate de acest eveniment. Organizaţiile neguvernamentale interesate pot acorda sprijin logistic şi/sau financiar. Pentru organizarea de manifestări dedicate comemorării acestei zile, Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune difuzează în cadrul programelor special destinate minorităţilor naţionale manifestările dedicate aceste zile”, prevede propunerea legislativă.

Actul normativ va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015