Conecteaza-te cu noi

La zi

Ziua mondială a Limbii Romani – 5 noiembrie

Partida Romilor

Publicat

pe

În toată lumea, sunt aproximativ 4,8 milioane de vorbitori de rromani, țara cu cei mai mulți vorbitori fiind România (273.500 de persoane), urmată de Slovacia (253.943). Alte țări unde numărul de vorbitori este peste 100.000 sunt Cehia, Bulgaria și Ungaria. În termeni de procente din populația țărilor, Slovacia este pe primul loc cu 4,8% populație vorbitoare de limbă rromani; România este pe locul 6, cu 1,2%.

Limba rromani cuprinde mai multe dialecte şi face parte din grupul limbilor indice, fiind similară cu limbi precum punjaba și hindi.

Primele cuvinte scrise în rromani datează din anul 1547, când englezul Andrew Borde publică treisprezece expresii uzuale în limba rromani, folosindu-se de cunoștințele superficiale ale unui informator.

În anul 1971, rromii au organizat primul Congres Mondial la Londra, acesta fiind piatra de temelie, la dezvoltarea comunității moderne a acestora.

Conform deciziei UNESCO, data de 5 noiembrie a fost declarată Ziua Mondială a limbii rromani.

Unele cuvinte rromani sunt folosite ca argou în limbile cu care a venit în contact. De exemplu, în limba română: baros/barosan, a hali, mișto, a mangli, a șuti, biștari.

Cu această ocazie, marţi, 5 noiembrie (de Ziua UNESCO a Limbii Rromani ), orele 13,00, va avea loc lansarea cartii „Rromane ceacimata / Adevaruri rrome. Culegere de creatie literara rromani”, realizata de Centrul Rromilor „Amare Rromentza”. Evenimentul va avea loc la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine a Universitatii din Bucuresti (str. Pitar-Mos, nr. 7-13), la sala de consiliu, et. 1.

În cadrul lansării culegerii “RROMANE CEACIMATA / ADEVĂRURI RROME. Culegere de creație literară rromani” din 5 noiembrie 2019, la orele 13,00, va fi vizionat filmul documentar „Ce înseamnă pentru tine să fii rrom?” cu mărturii ale autorilor volumului.

Continuați să citiți
Clic pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015