Connect with us

Social

53% dintre copii nu sunt conştienţi că există pericole în mediul online

Published

on

Mai mult de jumătate dintre copii (53%) nu sunt conştienţi de faptul că există pericole în mediul online, în timp ce 19% dintre cei care au fost agresaţi pe internet susţin că nu au discutat niciodată cu cineva despre ce au păţit, arată un studiu întocmit de ISRA Center, pentru Telekom România.

„Educaţia, protecţia şi sănătatea copiilor reprezintă priorităţi pentru orice părinte. În mod cert, pandemia a generat noi preocupări pentru aceştia, fiind nevoiţi să găsească varianta echilibrată dintre a le oferi copiilor educaţie, alternative de petrecere a timpului liber şi serviciu. Dar responsabilităţile părinţilor nu se limitează la perioada dificilă prin care trecem, şi nici nu au început cu aceasta. Lipsa informării părinţilor despre pericolele online care pot traumatiza copiii, inexistenţa unei comunicări deschise şi sincere cu aceştia despre prietenii, preocupările şi pasiunile lor, accesul neîngrădit la tehnologie şi internet, au făcut din copii cetăţeni digitali care suferă din cauza abuzurilor online şi care rar vorbesc despre traumele prin care trec. Minorii care sunt online şi au conturi de socializare pe diverse platforme gratuite ar trebui să fie conştienţi atât de oportunităţi, căci tehnologia şi internetul au un rol esenţial în societatea actuală, dar şi de capcane”, se menţionează în concluziile cercetării.

Rezultatele sondajului ISRA Center relevă faptul că 53% dintre copii nu sunt conştienţi că există pericole online, iar dintre cei care spun că au fost agresaţi 42% afirmă că au ales să discute cu prietenii, colegii sau cu alte persoane, ascunzând părinţilor prin ce au trecut.

Totodată, 19% dintre copii care au fost agresaţi pe internet spun că nu au discutat niciodată cu nimeni despre ceea ce au păţit.

„Pentru a limita cât mai mult expunerea celor mici la abuzurile online, Telekom Romania oferă tuturor clienţilor de servicii mobile, existenţi sau noi, de cartele preplătite sau abonamente, trei luni acces gratuit în aplicaţia Kaspersky Safe Kids Premium. Oferta se poate activa până în data de 18 octombrie 2020, printr-un SMS la numărul 1333 cu textul COPIL. La expirarea celor trei luni, clienţii vor plăti doar 1 euro (5 lei)/lună, TVA inclus, sau 1 euro credit în cazul serviciilor preplătite”, anunţă operatorul de telecomunicaţii.

Operatorul de telecomunicaţii aminteşte de faptul că aplicaţia Kaspersky Safe Kids Premium este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare Android, cât şi iOS. Varianta premium a aplicaţiei mobile include următoarele funcţionalităţi: monitorizarea apelurilor şi a mesajelor, localizarea telefonului copilului pe hartă (geolocalizare), gestionarea timpului petrecut de copil pe internet, filtrarea conţinutului online a site-urilor care pot fi accesate, disponibilitate pe dispozitive multiple (computer, laptop, telefon, tabletă), alerte şi notificări în timp real în momentul în care sunt detectate activităţi online suspecte sau acţiuni restricţionate, monitorizarea nivelului bateriei.

În acelaşi timp, operatorul de telecomunicaţii şi Asociaţia Telefonul Copilului pun la dispoziţia adolescenţilor instrumente gratuite prin care pot solicita sprijin sau consiliere atunci când sunt victime ale abuzurilor, indiferent de natura acestora, astfel. www.116111.ro (platformă educaţională care reuneşte informaţii utile despre cum se pot semnala cazurile de abuz asupra copiilor, dar şi modalităţile prin care victimele pot solicita consiliere specializată), HappyGraff (prima aplicaţie mobilă prin care se oferă acces la servicii de consiliere copiilor şi adolescenţilor, direct de pe telefonul mobil) şi numărul gratuit 116111 la care adolescenţii pot suna pentru a-şi exprima temerile, pentru a vorbi despre aspectele care îi afectează în mod direct şi, cel mai important, pentru a primi ajutor în caz de urgenţă, număr disponibil de luni până vineri, între orele 8:00 – 20:00.

Sondajul de opinie Kids Security a fost realizat de ISRA Center pentru Telekom Romania, în perioada 17 – 27 august 2020, pe un eşantion naţional reprezentativ de 1.000 de respondenţi, dintre care 200 de copii cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani. Culegerea datelor s-a realizat telefonic şi online.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015